IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Михайлова: Отметната е основната работа по екологичната оценка на Южен поток

Проектът има одобрение от експертен съвет към МОСВ, обясни министърът на околната среда

12:00 | 02.11.13 г.
И. Михайлова: Отметната е основната работа по екологичната оценка на Южен поток

Още в края на август основната работа по екологичната оценка за проекта "Южен поток" беше приключена, обясни министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред „Дарик радио”, пише bTV. Тя припомни, че е имало заседание на експертния съвет, както и 27 обществени обсъждания по населените места, които са по трасето на тръбата.

Най-важният момент от провеждането на екологичната оценка вече е приключил, категорична беше тя. в четвъртък пък започна и официалното строителство на газопровода.

„Вслушахме се в предложенията на хората и имаме решение на доклада за ОВОС, който включва 49 мерки и 56 препоръки. Те трябва да бъдат задължително изпълнени от инвеститора”, добави Михайлова.

Трябва да се поработи още по археологичните обекти по трасето, но вече са изготвени предписания за рекултивиране на всички елементи в районите, където ще мине газопроводът.

В разговора екологичният министър засегна още и темата за мораториума върху проучвания за наличие на шистов газ чрез фракинг. В момента в Европа има разнопосочни позиции по темата – едната е против проучванията, но има и държави, където тези действия не са забранени.

Едни от тях са Полша, Румъния и Великобритания.  „В момента Великобритания е спряла проучванията заради сеизмични проблеми, но не се е отказала от тях", допълни Михайлова.

Има и  третата група страни на Стария континент, които заемат междинна позиция по казуса – те приемат проучвания за наличие на шистов газ, но при много строги мерки.

В предаването "Седмицата" Искра Михайлова коментира още и въпроса за втора писта на Банско. Решение за това може да има най-рано през 2015 година, отчете тя.

„Важно е или да се актуализират плановете за управление и на Пирин, и на Рила, или да се изработят нови планов”е, коментира Искра Михайлова и допълни, че има вариант тези планове да се изработят с пари по ОП „Околна среда" 2007 - 2013 година.

По отношение на голямата френска инвестиция в Рила, целяща създаването на целогодишна туристическа дестинация, Михайлова припомни, че засега има решение за създаване на работна група и не са поемани никакви конкретни ангажименти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още