IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Започваме реформи, бавени в последните 2-3 мандата

Наред с образованието, здравеопазването и икономическото развитие, приоритет за правителството ще са и местните власти

18:46 | 01.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Орешарски: Започваме реформи, бавени в последните 2-3 мандата

Приоритет за правителството през 2014 година ще бъдат реформи, забавени през последните два-три мандата, коментира в Сливен премиерът Пламен Орешарски.

Наред с образованието, здравеопазването и икономическото развитие, в бюджета за догодина специално място е отделено и на местните власти, допълни още той, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

„Местните органи на власт са най-близо до хората и знаят проблемите. Те най-добре могат да решат и общи въпроси като подобряване на благосъстоянието и качеството на живот. Централната власт е призвана да подпомага”, отбеляза Орешарски, който е в Сливен за среща с кметовете от областта.

„Част от инвестиционната програма е централизирана, така че да може по-добре да се структурира регионално, а не средствата да отидат в няколко най-големи градски центрове”, изтъкна още премиерът

За да бъдат реализирани политиките в приоритетните сфери са предвидени няколко инструмента, коментира Орешарски по време на брифинг след заседанието. Сред тях например е редовното възстановяване на ДДС и на другите задължения на държавата към малките и средни фирми.

По отношение на образованието правителството ще работи за засилване на професионалната подготовка. „В други сектори също има нови политики като сме се стремили да няма сектор, който да бъде по-лошо финансиран от тази година”, добави премиерът.

„В сферата на здравеопазването във фокуса ни е подобряването на спешната помощ, първи стъпки за формиране на т. нар. втори стълб, както и нов подход към политиката по отношение на лекарствата с цел по-голям контрол”, обясни Пламен Орешарски.

По отношение на мораториума за закупуването на земеделска земя от чужденци, премиерът заяви, че като държава-член на ЕС не бива да приемаме дискриминационни текстове спрямо други граждани, така както на нас не ни е приятно да обсъждат в други държави дискриминационни текстове за България и Румъния.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deraxgor
преди 10 години
Стига общи приказки от ден до пладне. Дайте конкретика, дайте план с конкретни стъпки за следващите 10-15 години, работете по тях и....да видим резултати. Всичко останало е прах в очите.А, ако не ви стиска, освободете стола за следващия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
LANDLORD 31
преди 10 години
Интересно ще е какъв ще е този втори стълб в здравеопазването! Поне 10 частни фонда с гарантиране на събраните средства от държавата, но е хубаво да има целенасочени пакети от здравни грижи за хора с риск от определени заболявания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още