IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП помогна на ДПС да сезира Конституционния съд за мораториума за земята

17-18 депутати от левицата са подписали искането на колегите си

16:42 | 31.10.13 г.
БСП помогна на ДПС да сезира Конституционния съд за мораториума за земята

Част от депутатите от БСП са подкрепили колегите си от ДПС, които искат да сезират Конституционния съд заради удължения мораториум за продажба на земя на чужденци до 2020 г. Това стана ясно от думите на депутата от левицата Деница Златева.

Парламентарната група на ДПС, която има 36 народни представители, не разполагаше с необходимия брой от 48 депутати, за да сезира самостоятелно КС и очакваше подкрепа от колегите си от левицата.

Събрали сме около 17-18 подписа. Всеки, който имаше желание, се подписа на искането до Конституционния съд. Утре ще стане ясно точно колко са подписите, заяви Златева. Така на практика броят на депутатите от ДПС и БСП, подписали искането, вече е достатъчен.

Припомняме, че при гласуването в пленарната зала за удължаването на мораториума част от червените депутати гласуваха „за“ решението, както гласуваха и депутатите от ГЕРБ и „Атака“. Златева обясни, че може би има и депутати, които са подписали искането, въпреки че са гласували „за“ в залата.

Със сигурност, ако има такива, са искали да разберат дали решението, което са подкрепили, е в унисон с Конституцията. Смятам, че е важно да бъде сезиран Конституционният съд, коментира Златева. Тя припомни, че членството в ЕС поражда както права, така и задължения, както и че България е имала 7 години преходен период след влизането в ЕС -  от 2007 до 2014 година, през които да се подготви за възможността чужденци от ЕС да купуват земя у нас.

Депутатите от ГЕРБ, „Атака“ и част от БСП обаче гласуваха мораториумът за продажба на земя на чужденци да бъде удължен до 2020 г. ДПС единодушно гласува против и веднага след решението на парламента обяви, че ще сезира  Конституционния съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още