IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има опасност "Булгаргаз" да спре доставките за "Топлофикация - София"

Натискът топлофикационното дружество да върне задълженията си е масиран, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова

14:01 | 31.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Има опасност "Булгаргаз" да спре доставките за "Топлофикация - София"

За масиран натиск от страна на „Булгаргаз“ и заплахи за спиране на доставките на природен газ за „Топлофикация – София“, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Дружеството е получило писмо за погасяване на дълговете до 1 ноември.

Фандъкова обаче посочи, че задъженията на „Топлофикация“ към „Булгаргаз“ са в размер на около 50 млн. лева. Същият е размерът на задълженията, които Националната електрическа компания (НЕК), която също като газовата компания е част от Българския енергиен холдинг (БЕХ), има към топлофикационното дружество, пише БТА.

Спирането на „Топлофикация – София“ означава голяма част от града да остане без топла вода, а след броени седмици започва и отоплителният сезон. Засегнати ще бъдат около 1 млн. потребители.

„Ако НЕК получава помощ от държавата, за да разплаща своите задължения, настоявам с тях да се погасят задълженията към "Топлофикация" и те директно да отидат в "Булгаргаз", така че да няма напрежение и заплаха за София, отбеляза кметът.

Кметът Фандъкова припомни, че "Булгаргаз" е прехвърлило вземания, които има от "Топлофикация" към БЕХ. „Така ние говорим вече не за онези действително огромни задължения, за които трябва да се намери решение, а за текущи задължения, които "Топлофикация" прави всичко възможно да погасява“, посочи кметът.

Йорданка Фандъкова предупреди още и че ноемврийските сметки от „Топлофикация – София“ могат да изненадат неприятно софиянци. Абонатите на дружеството ще получат по-високи и по-неразбираеми фактури, смята тя и допълни, че причината е новата наредба за топлоснабдяването. Тя е приета в началото на отоплителния сезон и предвижда радикална промяна в методиката за изчисление на отоплението.

Столичният кмет се притеснява, че текстовете са приети на 28 октомври без никаква информация и започват да действат веднага. Фандъкова поиска няколко месеца гратисен период за настройване на софтуера на „Топлофикация – София“ и разпределителните дружества. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Оо, това е невъзможно! - никой няма да освободи маймуните от този налог!!! Така са омотани, че е супер тъпо да се изтърват...Обратно -> наплашват маймуните да се стягат и да се радват, че ще имат "топло", дори на на Х2 от реалната му цена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още