IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата дължи над 1 млрд. лева за здравни вноски

За здравно осигуряване на пенсионерите и децата продължават да се внасят по-малко пари от необходимото, алармира общественият съвет по здравеопазване

17:49 | 30.10.13 г.
Държавата дължи над 1 млрд. лева за здравни вноски

Държавата дължи над 1 милиард лева за здравноосигурителни вноски, твърдят членовете на Обществения съвет по проблемите на здравеопазването, който включва представители на Българския лекарски съюз, на Българския зъболекарски съюз, на Българския фармацевтичен съюз, на Българската стопанска камара, на пациентски организации, предаде БТА.

Държавата трябва да внася здравните осигуровки за пенсионерите и децата – съответно в размер 640 млн. лева и 330 млн. лева, но внася значително по-малко, подчертава председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

Общо 9 категории лица се осигуряват за здраве с държавни пари, като сред тях са полицаи, военни, служители на държавната администрация, работещи в системата на правосъдието, припомня той.

Държавата внася за здравни осигуровки на децата, пенсионерите и студентите 4% от минималния осигурителен доход. От тази година трябваше осигурителната вноска да се изравни с нормалната, която е 8% от минималния осигурителен доход. Това обаче не се случи, а предишното правителство се оправда при гласуването на бюджета на здравната каса с надвнесени пари.

Тогавашният зам.-министър на финансите Владислав Горанов поясни, че финансовото министерство преди няколко години е сгрешило при изчислението на приходите на касата от здравните вноски за пенсионерите, като при изчислението на размера на осигуровките за пенсионерите са били включени и добавките към пенсиите. Така според Горанов здравната каса е получила по над 140 млн. лева повече за периода 2009-2012 г.

Преди дни пациентските организации също алармираха, че държавата е най-некоректният платец на здравни осигуровки. Организациите настояват държавните служители сами да си плащат вноските, както и сумите да се изравнят с осигуровките, плащани от работодателите и заетите.

Членовете на обществения съвет настояват също така за бързо връщане на разходите за ваксини и за интензивните грижи в здравното министерство. „Ваксините са национална програма, а интензивните грижи са част от спешната помощ, като двете са ангажимент на държавата и не могат да бъдат плащани от здравната каса със здравните вноски на гражданите“, коментира Цветан Райчинов.

Лекарският съюз настоява също така бюджетът за здравеопазване за следващата година да е не по-малък от реално изразходваните средства през тази година и към него да се добавят още 100 млн. лева за дейности и разходи.

Организацията потвърждава, че от 15 ноември ще започнат ефективни протести, ако бюджетът на касата не бъде актуализиран. Лекарите призоваха днес предупредителни протести да започнат от 1 ноември. Демонстрация със сигурност ще има в Пловдив.

Между 1,2 и 1,4 млн. души са здравно неосигурените лица, а над 200 хил. души са обявили, че ще платят здравните си вноски за тази година, но не са го направили, съобщи председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него здравната каса трюбва да стане независима от бюджета институция и да започне да функционира като приходна агенция, подобно на Националната агенция за приходите (НАП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още