IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на производството на електричество отчете НСИ през септември

През лятото една от основните задачи на правителството беше да увеличи износа на електричество, което да стабилизира енергетиката

11:23 | 30.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спад на производството на електричество отчете НСИ през септември

През лятото усилията на правителството бяха насочени към увеличаване на износа на електроенергия и други мерки, които да повишат производството на електричество и така да намалят напрежението в централите.

Статистическите данни за юли и август показаха ръст на производството. През септември обаче Националният статистически институт (НСИ) отчете спад, макар и с минималните 0,2% на годишна база до 5,6 гигаватчаса. Спрямо август производството на енергия се свива с 8,8%.

Данните показват още и намаление на доставките на електричество на месечна база със 7,2% до 2,4 гигаватчаса. Спрямо септември 2012 година обаче има увеличение от 0,8 на сто.

От статистиката за производството и доставката на енергийни продукти се вижда още намаление при добива на твърдите горива. През септември са добити 2,7 млн. тона, което представлява намаление от малко над 9% на месечна и от 13,3% на годишна база.

През септември на месечна база намалява още и производството на пропан бутан (с 12,5% до 7 хил. тона) и безоловен бензин (с 8,5% до 150 хил. тона), и дизелово гориво (с 13,2% до 177 хил. тона). Единствено ръст е отчетен при производството на природен газ – с 9,5% до 23 млн. куб. метра.

Що се отнася до доставките през септември на месечна база е отчетен ръст по отношение на безоловния бензин (с 26% до 48 хил. тона) и на природния газ – с малко над 17% до 163 млн. куб. метра.

На годишна база има намаление на доставките на всички анализирани енергийни  продукти, с изключение на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още