IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС са подготвили искането до Конституционния съд срещу мораториума за земята

Събрани са подписите на цялата парламентарна група, чакат подкрепа от Коалиция за България

15:39 | 29.10.13 г. 1
ДПС са подготвили искането до Конституционния съд срещу мораториума за земята

ДПС вече са готови с искането си Конституционният съд да отмени решението на НС мораториумът за продажба на земя на чужденци да бъде удължен до 2020 г., съобщи лидерът на партията Лютви Местан. Събрани са подписите на цялата парламентарна група, предстои искането да бъде предоставено и на парламентарната група на Коалиция за България.

Ще изчакаме до утре политическото решение на ПГ на Коалиция за България, каза Местан. Той отново беше категоричен, че решението на парламента отпреди една седмица противоречи на Конституцията и на Договора за присъединяване към ЕС.

ДПС смятат за безпредметно да се обърнат за подкрепа към „Атака“ и ГЕРБ, тъй като едните са вносители на решението, а другите гласуват абсолютно монолитно, съобщи още Местан.

Той коментира и изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че „всеобща лудост“ е обхванала депутатите, които са подкрепили мораториума.

"Ние бяхме в абсолютно ясно съзнание за стратегическия национален интерес на България. Подобен политически акт предполага бистър ум, а не състояние на лудост, ще чакаме отговор от Коалиция за България. Надяваме се той да бъде положителен или поне частично положителен", заяви още Местан. Той обясни, че не е водил предварителни преговори с никой от левицата за подкрепа.

По думите на лидера на ДПС партията ще се обърне към другите органи, които могат да сезират КС, ако не събере необходимия брой подписи.

Конституционният съд действа по инициатива най-малко на една пета от народните представители, а парламентарната група на ДПС е от 36 депутати, така че към момента не разполагат с необходимия брой подписи.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
Турчилята да го д#хат под вода!Земята българска- НЕ се продава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още