IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнамски фирми с интерес за съвместни производства на храни и лекарства

България ще работи за увеличаване на износа на фармацевтични, козметични и хранителни продукти за Виетнам

14:05 | 29.10.13 г.
Виетнамски фирми с интерес за съвместни производства на храни и лекарства

Заявен е сериозен интерес за създаването на съвместни производства между български и виетнамски компании във винения сектор и производството на храни, за производство на тютюневи изделия и фармацевтични продукти. Големи виетнамски компании в строителния и петролния сектор търсят възможности за сътрудничество с български фирми, каза президентът Росен Плевнелиев пред български журналисти в Ханой по време на официалната му визита в Социалистическа република Виетнам, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Български компании проучват възможностите за инвестиции във Виетнам в изграждането на инсталации за преработка на отработени масла и други екологични проекти, в минния отрасъл, както и за изграждането на български фабрики във Виетнам. По думите на държавния глава, вероятно е това да се случи в текстилната индустрия, хранително-вкусовата промишленост и фармацевтиката.
 
В областта на отбраната и военнопромишления комплекс президентът изрази очакване за „първи конкретни резултати“ от сътрудничеството между България и Виетнам. Възможности съществуват при утилизацията на боеприпаси и износа на българска специална продукция за Виетнам.

Страната ни също така търси виетнамски износ на метали, какао, кафе, въглища и гума, както и на рибни продукти, стана ясно от думите на държавния глава.

Той припомни възможността на пристанището във Варна или Бургас да бъде изграден логистичен център за преработка на риба и рибни продукти на най-голямата виетнамска държавна компания, с последващ износ за крайни клиенти в Европейския съюз. На свой ред България ще работи за увеличение на износа на фармацевтични, козметични и хранителни продукти за Виетнам.
 
Всички конкретни идеи за взаимни инвестиции и съвместни производства ще залегнат в план, за чиято координация вече е определен представител от българска страна, допълни Росен Плевнелиев. „Оптимист съм, че в следващите няколко години ще видим нарастване на стокооборота, български инвестиции във Виетнам и виетнамски – в България“, заяви държавният глава.
 
„Виетнам е стратегически позициониран в Югоизточна Азия, а репутацията и уважението към България е много високо. Това дава много сериозни възможности за българския бизнес и институции. Искаме да бъдем конкретни“, каза още президентът. Според него новият модел на икономическо сътрудничество между България и Виетнам посочва конкретни направления със сериозни перспективи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още