IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Решението на парламента за мораториума няма никаква правна тежест

Опитахме се да отговорим на очакванията на гражданите, каза Жельо Бойчев от БСП по повод спорния казус

18:40 | 26.10.13 г. 2
Експерти: Решението на парламента за мораториума няма никаква правна тежест

„Наясно сме с това какво сме гласували и какво сме направили. Решението на Народното събрание да удължи едностранно мораториума върху продажбата на земя на чужденци до 2020 г. действително няма правна тежест“, каза в предаването „Брюксел 1“депутатитът Владимир Тошев от ГЕРБ.

Според него България не си е свършила работата през 2004 и 2005 г., както и непосредствено преди подписването на договора за присъединяване. „Мирослав Найденов също проспа момента през 2010 г., когато това можеше да бъде променено“, каза още Тошев.

Припомняме, че депутатите от Коалиция за България предложиха нов проект за решение за продажбата на земя на чужденци. Те поискаха НС да реши да възложи на МС да предприеме необходимите действия и да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на България и българските граждани по повод продажбата на земи на чужденци. Той обаче беше отхвърлен, след като депутати от ГЕРБ първо се объркаха, но след прегласуване се поправиха.

„Парламентът не може, а и не се е опитвал да направи изменение на клаузата на договора на България с Европейския съюз. Депутатите взеха решение да възложат на Министерски съвет да направи изменение на договора, защото само кабинетът е този, които сключва договора и може да иска промяна“, обясни бившият конституционен и съдия в съда в Страсбург Димитър Гочев, който също беше в студиото.

„Искането за промяна на срока е едностранно, то идва от българската страна. За да бъде постигнато съгласие, трябва и от Европейския съюз да кажат „да“. С други думи – всички страни-членки, които също трябва да ратифицират този договор. Изменение на договора по този начин и с това решение няма“, обясни още Гочев.

По думите му, ако бъде сезиран Конституционният съд (КС), той непременно ще отсъди, че решението на парламента е в несъответствие с договора за присъединяване и съответно с вътрешното право. „Сроковете, посочени в контракта, са включени и в чл. 22 на Конституцията“, уточни Гочев.

„До момента не е искано БСП да подкрепи сезирането на КС, когато това стане, ние ще вземем нужното решение. Със сигурност ще имаме единно становище. Добре е да се отбележи, че решаваща роля за заплитането на този казус бяха нагласите на гражданите относно неуспешната поземлена реформа и донякъде сегашната ситуация в сектор земеделие“, каза от своя страна Жельо Бойчев от БСП.

„Опитахме се да отговорим на очакванията на гражданите и за съжаление не избрахме най-удачния вариант. В момента работна група към „Коалиция за България“ разработва законодателни инициативи, които да уредят по-добре придобиването на земеделска земя, например“, добави още той.

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Предполагам сте чули - скоро престъпното правителство, което се издигна на власт с измама ще падне, ако не до декември най-късно до май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Rumen_
преди 10 години
Всъщност не е съвсем така. Договорът с ЕС може и да ни пречи, да забраним на гражданите на ЕС да купуват земя в България. Но не може да ни попречи да забраним на лица от страни извън ЕС да купуват. Примерно на граждани на Израел, Турция, САЩ и т.н. не е нужно да им позволяваме да купуват земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още