IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата поиска имунитета на Сергей Станишев

Обвинението е за загубата на седем документа с информация, представляваща държавна тайна

17:23 | 25.10.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прокуратурата поиска имунитета на Сергей Станишев

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в парламента искане за снемане депутатския имунитет на Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Преди два дни лидерът на БСП изпрати писмо до обвинител номер 1 с молба прокуратурата да вземе отношение по проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи.

Според Станишев липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата и е важно да има решение по казуса. "Надявам се да предприемете необходимите действия - прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", каза в писмото си Станишев. 

Досъдебното производство срещу лидера на БСП е образувано на 27 май 2010 г. Повдигнато му е обвинение за това, че в периода 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. в София е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление. Става дума за 7 доклада - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО.

„От събраните досега доказателства е установено, че посочените седем документа Станишев е загубил чрез неупражняване на грижи относно съхранението, предаването и движението на документите и вътрешните правила за работа с класифицирана информация на администрацията на МС“, се казва в съобщението на държавното обвинение.

Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е изготвил до главния прокурор предложение за отправяне на искане до Народното събрание за снемане на депутатския имунитет на Станишев, допълват оттам.

Сергей Станишев сам ще се откаже от имунитета си. Той ще внесе заявление в деловодството на парламента след завръщането си от Израел, съобщиха малко след съобщението на прокуратурата за БТА от пресцентъра на БСП.

"Искането за сваляне на депутатския ми имунитет е следствие от изпратеното от мен преди дни писмо до главния прокурор на Република България по повод проточилото се следствено дело срещу мен. В писмото си настоявах прокуратурата или да повдигне обвинение, или официално да се откаже от такова", казва Станишев, цитиран от партийния пресцентър.

Припомняме, че разследването срещу Станишев бе връщано три пъти от Софийския градски съд, за да се отстранят неясноти и пропуски. След последното връщане на делото е проведено допълнително разследване, като към момента досъдебното производство е спряно, защото Станишев е с имунитет.

Разследването срещу Станишев започна, след като в края на 2009 г. бившият съветник в ДАНС Алексей Петров се срещна с тогавашния министър-председател Бойко Борисов и в качеството му на "лоялен гражданин" му връчи доклад от родното ФБР, за който заяви, че е изчезнал от кабинета на експремиера Станишев.

По-късно секретни доклади на ДАНС бяха открити в офиса на Алексей Петров на басейна "Спартак" при полицейската операция "Октопод".

Още новини от политическия живот на България четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Станишев е мазен и гаден!Как Моника ляга до него, ...................................!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
stasi666
преди 10 години
Дойде подходящ прокурор и Серьожа бърза да си изчисти името.Смешна държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Тука такива крайности чета, че ми иде да се обадя на онея дето поставят белите ризи с дългите ръкави. Истината и точно по средата - и двамата са престъпници и който мисли обратното - да не остане разочарован после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Наистина ли вярваш в това??Винаги ме е учудвало "това" в което искат да вярват хората...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 10 години
Борисов може да е всякакъв-арогантен, недодялан, неук, първичен, агресивен, некомпетентен. И въпреки това НИКОГА, НИКОГА, НИКОГА няма да изпрати едни пари в Австрия при Хохегер, за да ги върне в България на жена си. Навремето във фирмата си сигурно е крил данъци, но като министър- председател не взе и една стотинка. Нищо, че го направи от егоизъм. Върховният егоизъм да покаже на останалите, че може да постигне нещо и без да краде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 16
kroki
преди 10 години
точно така си беше - Станишев сам поиска да си изчисти името и да се прекрати случая, щото винаги се намират зложелатели да сравняват тези кокошкарски обвинения с корупционните дела на видни гербери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
Internet
преди 10 години
Жалки, некадърни смешници!Вчера Станишев сам поиска от съда делото да започне по гл. 26 от НПКПросто Цацаров си чисти гащите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още