IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ наказа ТЕЦ "Марица 3" за замърсяване на въздуха

Централата е отговорна за емисии серен диоксид над допустимите емисии

12:15 | 25.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МОСВ наказа ТЕЦ "Марица 3" за замърсяване на въздуха

Текуща санкция от малко над 64 хил. лева наложи Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) на ТЕЦ „Марица 3" заради замърсяване на въздуха със серен диоксид над допустимите емисии.

Това става ясно от отчетите за проверки на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през септември.
Наказание за замърсяване на въздуха има и за "Топлофикация" – Перник, тъй като дружеството не е взело необходимите мерки за ограничаване на неорганизираните емисии прах в атмосферния въздух.

Проверката на експертите е показала, че компанията е допуснала изсушаване на повърхността на сгуроотвал „Седми септември“, което е нарушение на Комплексното разрешително за дейността на дружеството.

Данните от проверката показват, че не само топлофикационните дружества са източник на замърсяването на атмосферата над допустимите норми. Санкции за такива нарушения са наложени на „Пътни строежи – Велико Търново“, предприятието за производство на растителни масла „Роса“ в Шумен, както и на асфалтовата база на „Бургаспътстрой“ край Бургас.

Акцент в проверката през септември е било опазването на водите, коментират още от МОСВ. Наложени са наказания на завода за хартия в Белово, който е нарушил разрешителното за заустването на отпадни води, както и на „Фикосота синтез“ - заради изхвърляне на отпадни води, без да са минали през пречиствателна станция.

Общо през септември са проверени над 1,5 хил. обекта. Наложени са 79 акта за нарушения и са издадени 626 предписания за отстраняване на нарушенията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още