IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати: ЕС се оказа неподготвен да се справи с вълната бежанци от Сирия

България ще получи немалка сума, за да се справи с кризата, твърди Илияна Йотова

10:04 | 25.10.13 г.
Евродепутати: ЕС се оказа неподготвен да се справи с вълната бежанци от Сирия

Европа се оказа неподготвена да се справи с вълната бежанци от Сирия. Така Европейският съюз е оставил държавите сами да се справят с проблема. Това каза евродепутатът от ДПС Метин Казак пред TV7.

Никой не е очаквал, че конфликът в Сирия ще доведе до такава широкомащабна криза и то в страни като България и Гърция. Въпросът е как ще защитим пред ЕС изискването да бъде проявена солидарност, посочи той.

България може би ще получи немалка сума като финансова подкрепа за кризата с  бежанците, заяви евродепутатът от БСП Илияна Йотова. Тя е отправила писмено запитване към Европейската комисия къде и как са изразходвани средствата от европейския бежанския фонд, за да се окаже Европа неподготвена и без никакви средства точно на прага на бежанска криза.

Евродепутатът от НДСВ Антония Първанова посочи, че проблемът на европейско ниво е сериозен, защото два мандата не може да се постигне консенсус за обща политика за бежанците. Проблемите са започнали да ескалират още от началото на арабската пролет.

„В същото време Белгия се съгласи да приеме 50 сирийски бежанци, Германия и Швеция – по 500, а при нас може до края на годината бежанците да станат 19 хиляди. Очевидно трябва да се реагира не само за финансов ресурс, а и за споделяне на отговорността“, изтъкна Първанова. Тя отправи критика към еврокомисаря Кристалина Георгиева, че не е направила достатъчно, за да съдейства при изготвянето на механизми за справяне с бежанската криза, въпреки че има достатъчно тесни връзки с българските институции.

Припомняме, че преди дни вътрешният министър Цветлин Йовчев каза, че България е поискала помощ от ЕС за справяне с проблема в размер на 6 млн. евро.  Комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че „Европейската комисия вярва, че ще може да окаже на България нужната финансова и техническа помощ за справяне с бежанците“. Все още не е ясно каква сума ще получим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още