IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родителите на напуснали училище деца - извън програмите за заетост

Само през миналата година от образователната система са отпаднали около 4 500 ученици, по данни на Синдиката на българските учители

15:42 | 21.10.13 г.
Родителите на напуснали училище деца - извън програмите за заетост

Родители, които не изпращат децата си на училище, да нямат право да бъдат включвани в програмите на Министерството на труда и социалната политика за заетост, за временна заетост или за социално подпомагане.

Това предлага Икономическият и социален съвет (ИСС), съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от БТА.

Предложението е обсъдено днес на среща на съвета, чийто член е Такева, на тема "Преждевременното напускане на образователната система - предизвикателства и решения".

Тя обясни, че на рисковите родители трябва да се дават ваучери, с които да задоволяват конкретни потребности на децата – за дрехи, учебни помагала или други нужди.

Съветът предлага още родителите, които не изпращат децата си на училище или ранно ги оттеглят от клас, да полагат общественополезен труд, както и да се спират детските надбавки за родители, чиито деца отсъстват от учебни занятия повече от три дни без уважителни причини.

Същевременно за родителите, които не спират децата си от училище, се предлага да се ползват с предимство в бюрата по труда.

Такева подчерта, че трябва да се увеличат възможностите учениците с висок успех и тези от бедни семейства да получават стипендии, за да могат да завършат средното си образование, както и да се покриват пътните разходи на бедни ученици от 16 до 18 години.

Тя предлага и въвеждането на „поощрителни мерки“ за училищата с висока концентрация на рискови ученици, които „с единия крак вече са извън образователната система". Според нея там трябва да се намали броят на учениците в паралелките и да се работи екипно с тях, както и да има помощници на класните ръководители, за да може те да общуват по-системно с родителите на застрашените от напускане ученици.

Такева поиска и социални работници в училищата, тъй като по думите й психолозите и педагогическите съветници не са достатъчни за работата с „рисковия контингент“ ученици.

Само през миналата година от образователната система са отпаднали около 4 500 ученици. Според Такева само 620 са се отказали от училище заради нисък успех, останалите са напуснали системата по социално-икономически причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още