IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 октомври

07:59 | 18.10.13 г.
Преглед на печата за 18 октомври

Данъчно изключение за облигационери

в. Капитал Daily

Данъчната преференция за доходите от лихви по борсово търгувани корпоративни облигации, за която се появиха съмнения, че е лобистка, най-вероятно ще бъде приета. Това стана ясно в четвъртък по време на заседанието на парламентарната бюджетна комисия. Поправката е записана в Закона за корпоративното подоходно облагане, който беше гласуван на първо четене.

Първоначално Министерството на финансите предложи вариант, при който са освободени както български, така и чужди инвеститори в облигации. Впоследствие текстовете претърпяха промени в Министерския съвет и обхватът на преференцията беше свит.

Изнасяме яйца и олио за Ирак

в. Стандарт

Български компании ще могат да изграждат електрификационни мрежи и ВиК инсталации в Саудитска Арабия. Това е било обсъдено между българския зам.-министър на икономиката Красин Димитров и саудитския зам.-министър на електрификацията Салех Алауджи по време на Световния енергиен конгрес в корейския град Дегу.
Отделно представителят на България е разговарял с вицепремиера на Ирак Хюсейн Ал-Шахристани. Те са обсъдили възможността за повишаване на износа на български храни като зърно, месо, яйца, олио и цигари за Ирак.

Платиха част от дълговете на БДЖ

в. Стандарт

БДЖ плати част от дълговете си. След преведения вчера голям транш задълженията на БДЖ са паднали под 670 млн. лв., съобщиха от транспортното министерство. За сравнение - към 30 април дълговете бяха над 709 млн. лв., като средномесечно БДЖ изплаща по няколко милиона лева. На проведените вчера в министерството преговори с кредиторите на БДЖ участие взели лично министрите на транспорта Данаил Папазов и на финансите Петър Чобанов.

На тях било решено да се сформира съвместна работна група, която до Коледа да разработи конкретни схеми за изплащане на дълговете и да подготви проекта на споразумение за това. В преговорите участвали всички кредитори, като германската държавна KfW, която финансира покупката на 50-те мотриси "Сименс", била представена от служител на посолството на Германия в София.

Германци с интерес към пристанище Варна

в. Стандарт

Имаме интерес към концесията на пристанище Варна. Изчакваме да видим какви стъпки ще бъдат предприети от българска страна, за да имаме по-ясна позиция. Това съобщи във Варна германският посланик Матиас Хьопфнер след разговори с кмета Иван Портних. Община Варна ще бъде активна в туристическите изложения в Германия, като тази година тя се рекламира на 4 туристически борси там.

Печатницата на БНБ ще произведе 1 милиард банкноти през 2014 година

в. Сега

Печатницата на БНБ ще увеличи драстично производството на банкноти след учредяването на съвместно дружество с един от най-големите производители в света - френската "Франсоа Шарл Обертюр Груп". Само за 2014 г. печатницата ще произведе 1 млрд. броя банкноти при обичайни обеми на производството от около 60-90 млн. броя. Това съобщи вчера управителят на БНБ Иван Искров пред парламентарната комисия по бюджет и финанси. Ръководството на БНБ предостави по своя инициатива подробни разяснения по готвената с французите сделка, която бе проверена превантивно от прокуратурата заради остри изказвания на отделни политици от БСП. След проверката на прокуратурата, която не установи нарушения, сделката ще бъде задвижена.

Рекламираме храни и машини в Букурещ

в. Новинар

България ще рекламира храни и машини в Букурещ на две специални изложения в Румъния, които ще се проведат до края на годината. Това съобщи ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) – Букурещ, Бронислав Денев.

Презентация за родни хранителни продукти и напитки ще има в края на ноември. Съвременното българско машиностроене пък ще бъде представено в началото на декември.

Терзиева иска 35 млн. лв. за водни режими

в. Новинар

Общо 35 млн. лв. за безводие ще поиска регионалният министър Десислава Терзиева в следващия бюджет.
Идеята е парите да отидат за райони, които са на режими и имат проблеми с водоснабдяването, обясни Терзиева. Парите са пресметнати в специално разработена за целта програма на ведомството.
На първия обществен съвет в регионалното министерство в четвъртък с участието на браншовите организации и неправителствения сектор Терзиева обсъди стратегията за водоснабдяването, която вече е готова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още