IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделските производители ще получават ваучери за гориво

Схемата за намаляване на акциза на газьола, ползван в селското стопанство беше включена в промените в закона за акцизите

13:21 | 17.10.13 г. 2
Земеделските производители ще получават ваучери за гориво

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове бяха одобрени на първо четене от Народното събрание. Текстовете предвиждат увеличение на акцизните ставки за природен газ, използван като моторно гориво и гориво за отопление, както и за тежките корабни горива.

По-високите акцизи са част от поетите ангажименти на страната ни с членството в ЕС. 

В проекта за промени обаче е включена и схемата за намаляване на акциза на газьола, използван в селското стопанство. През 2011 година правителството поиска разрешение от Брюксел за прилагане на тази мярка и получи одобрение.Досега обаче схемата така и не беше приложена.

Сега депутатите решиха на земеделските производители да бъдат издавани ваучери за гориво. Те ще могат да бъдат използвани само за покупка на газьол като моторно гориво. На всеки производител ще се полагат не повече от осем  ваучера годишно според литрите газьол, за които имат право на отстъпка.

С промените акцизните ставки за природен газ, използван като моторно гориво от 0,85 лв. стават 5,10 лв. за 1 гигаджаул; за природен газ, използван като гориво за отопление от 0,10 лв. скачат на 0,60 лв. за гигаджаул; за тежките корабни горива - от 600 лв. на 645 лв. за 1000 кг, записаха народните представители в приетите на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

В същото време обаче страната е изпратила нотификация до Европейската комисия с искане за прилагане на намалена акцизна ставка за моторното гориво. Искането е да бъде запазена ставката от 0,85 лева за период от шест години, считано от началото на 2014 година.

Ако то бъде одобрено от Брюксел, това ще бъде отразено отново с промени в закона.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Ама това е смешно! Как така само ваучери ?! Не може ли земеделските производители да кажат, каква цена за продукцията им ги устройва и държавата директно да я изкупува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Ще ми карате евтино на газ а?Айде пак държавен бензин, като преди 10ти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още