IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За закон за лобизма настояват от "Прозрачност без граници"

Българите продължават да оценяват корупцията като сериозен проблем

14:25 | 15.10.13 г. 4
За закон за лобизма настояват от "Прозрачност без граници"

За приемането на закон за лобизма настояват от асоциацията „Прозрачност без граници“. Организацията настоява и за засилване на гражданския контрол върху работата на институциите и повече прозрачност при назначенията на лица на ръководни постове.

От асоциацията настояват още да има публичност на финансирането, яснота на средствата и на разходите на партиите.

„Липсата на ефективен контрол е основен стимул за развитието на корупцията и докога ще има 100 институции за контрол, които не работят заедно и не се отчитат пред обществото“, коментира изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов.

„Продължава назначаването на тъмно в институциите, а тази липса на подбор ги поставя в зависимост и под икономическо и политическо въздействие“, допълни той.

Славов припомни, че през последните 15 години България неизменно е сред държавите със силно разпространена корупция. „Няма напредък и всяка година традиционно България заема последните места в класацията, съвсем на опашката сме и рядко се сменяме с Румъния и Гърция“, посочи той.

Данните от Световния корупционен барометър за 2013 година показват, че 61% от българите са готови да подадат сигнал за корупция, а през 2010 година процентът е бил 71,3. 28% се страхуват от евентуални репресии, 13 на сто не знаят къде да подадат сигнал, а 59% посочват, че дори и да подадат сигнал, това нищо няма да промени.

8 на сто от българите през 2013 година са готови да дадат подкуп, за да получат административно обслужване от институциите, сочат още резултатите от проучването. Основните причини за даване на подкуп е неефективната работа на институциите – 38% са платили, за да ускорят получаването на услуга, а за 30 на сто от анкетираните това е бил единственият начин да получат дължимото обслужване.

Българите оценяват корупцията като сериозен проблем – оценката е 4,3 по 5-балната система.

„Чакат ни серия от нестабилни правителства“, прогнозира Огнян Минчев, председател на Асоциация "Прозрачност без граници".

„Стабилността на държавното управление, в частност на изпълнителната власт, е функция на обществената и икономическата стабилност и прозрачност в работата на институциите, нито една от тези предпоставки не е налична в България, за да прогнозираме стабилни правителства. Стабилност на държавното управление е цел, която ще преследваме още дълго време”, коментира той.

Според него институциите и политическата класа преживяват сериозна дегенерация и е намаляла мотивацията им да се реформират и да има прозрачност в работата им.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 10 години
От Християндемократически мазохизъм дупе ще дадете! Преди, никой не знаеше какво е това Господ, но имаше достатъчно резерв, за да може никой да не плаща с достойнството или живота си. Винаги ли трябва да бъде толкова скъпо?Под формата на вяра в Господ, Християндемократите внедриха система на финансово и физическо самоубийство в името на Господ. Няма възвращаемост, която да може да покрие лихвите по кредитите, няма Рефинансиране на Търговските Банки/без това не може да има икономически растеж при капитално строителство/ и е пълно с понятия, като понятието потребителски кредит за хора на държавна издръжка, в което няма никаква възвращаемост и стимулира държавните служители да изнемогват, защото са употребили кредитирането и имат запор на заплатите си. По този начин ги карат да изнудват и да изнемогват, защото иначе кредитите могат да станат изискуеми. В общи линии Хрисияндемократизмът създаде"Система, която иска да вземе от Господ, но не знае как.". До кога с този Християнмазохизъм!!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
king
преди 10 години
Далаверите оставаха задкулисни, при това навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
king
преди 10 години
Според него институциите и политическата класа преживяват сериозна дегенерация и е намаляла мотивацията им да се реформират и да има прозрачност в работата им.- При управлението на Боко единственното прозрачно беше, че строи магистрали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Да но ако приемат този закон всички в народното събрание ще попаднат под ударите му! Така че скоро не го чекайте! Не Годо, а законът. Годо може да го превари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още