IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата не откри престъпление по сделката за печатницата на БНБ

През август прокуратурата се самосезира след медийни публикации по темата

14:06 | 15.10.13 г. 1
Прокуратурата не откри престъпление по сделката за печатницата на БНБ

Софийската градска прокуратура е отказала да образува наказателно производство по сделката за печатницата на Българската народна банка (БНБ), съобщи БНТ, като се позова на думите на прокурор Зорница Таскова. Реално това означава, че не са открити данни за извършено престъпление по сделката.

Припомняме, че през август прокуратурата се самосезира след медийни публикации по темата. БНБ сключи договор за създаване на съвместно дружество между печатницата и производителя на банкноти „Франсоа Шарл Обертюр Груп“.

На базата на това споразумение в България трябва да бъдат отпечатвани банкноти за други държави. С тази сделка от БНБ планират да повишат обема на работа – в печатницата в момента се отпечатват банкноти и ценни книжа.

От БСП обаче се опасяваха, че в случая може да се говори за „скрита“ приватизация на печатницата и дори за заплаха за националната сигурност. Причината за тези съмнения е, че в съвместното дружество БНБ влиза с активите на печатницата, а делът на централната ни банка ще бъде едва 30%.

При решение от страна на другото дружество в съвместното предприятие може да бъде повишен уставния капитал и да се окаже, че БНБ няма как да отговори на това искане.

От БНБ обясниха, че печатарските машини са вече морално остарели и в сделката виждат начин за обновяване на оборудването, както и осигуряване на заетост и откриване на работни места.  В крайна сметка обаче проверката на държавното обвинение показа, че няма данни за престъпление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"От БНБ обясниха, че печатарските машини са вече морално остарели и в сделката виждат начин за обновяване на оборудването, както и осигуряване на заетост и откриване на работни места."Еййй... осмукали са си пръстите да го мислят, пък то нямало смисъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още