IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 октомври

08:00 | 15.10.13 г.
Преглед на печата за 15 октомври

Колко да е дефицитът
В. Капитал Daily

И през следващата година държавният бюджет може да бъде обтегнат докрай. Това означава дефицитът отново да е на тавана от 2% от БВП, подобно на тази година след актуализацията. Макрорамката на бюджет 2014 все още се уточнява. Ако се изготви при дефицит от 2%, ще може да бъде удовлетворено искането на БСП за повече социални разходи. Така обаче България рискува да получи мъмрене от Брюксел, защото страната ни е обещала постепенно да започне да свива дупката в държавните финанси и тя да е 1.8% от БВП догодина. Това беше и огласеното пред седмици число от финансовия министър Петър Чобанов. Според източници на "Капитал Daily" в макрорамката ще е записан дефицт за 2015 г. от 1.5%, а през 2016 - 1.1% от БВП.

Пакет от "Агро финанс" - от Вирджинските острови към Дубай
В. Капитал Daily

Новоучредената компания "Табако инвестмънт" е купувачът на 20% от акциите на четвъртия по големина фонд за земеделска земя в страната "Агро финанс". Сделката бе сключена на Българската фондова борса на 3 октомври на цена 15.1 млн. лв. за целия пакет. Сега обаче от справка на Централния депозитар се вижда, че продавач е регистрираната на Британските Вирджински острови компания Radiant Technology, която е влязла като акционер в "Агро финанс" през миналата година. Според Търговския регистър купувачът е регистриран три седмици преди сделката. Любопитен детайл e , че и продавачът, и купувачът се представляват от Петър Манджуков. Той не даде подробности по сделката.

Мизерните центрове за бежанци в София се оказаха прясно ремонтирани
В. Сега
Центровете за настаняване на бежанци в софийските квартали "Военна рампа" и "Враждебна", в които над 1000 души живеят в изключителна мизерия, се оказаха прясно ремонтирани. Това показа проверка на "Сега". Изпълнителят "Гея - Дек" ЕООД е избран без търг заради спешността на случая. За целта Министерският съвет отпуска 565 хил. лв., с които да се закърпят сградите и да се доставя храна. Резултатът е - натъпкани като животни хора, спящи на земята или на походни легла, разбити и наводнени тоалетни, падаща мазилка, счупени стъкла, неизмазани тухли около дограмата, липса на кухни и купища отпадъци.

Пътната агенция дава още 6.6 милиона лева за магистрала "Струма "
В. Сега

С 6.6 милиона лева ще се оскъпи изграждането на магистрала "Струма" в последния участък между Сандански и Кулата. Стойността е индикативна. Причината за поредното поскъпване на аутобана е калпавият проект, по който се строят последните километри - в него не са били отразени съществуващи инженерни мрежи.

Данъчни искат данни за банковите сметки
В. Стандарт

Данъчните да имат данни за откриване и закриване на банкови сметки от гражданите, както и достъп до информацията от Централния кредитен регистър към БНБ, обсъждат управляващите.  В момента в Националната агенция за приходите имат данни за откритите сметки от фирмите. Ако имат същата информация за гражданите и достъп но данните от кредитния регистър, данъчните ще могат да хващат хората, които не плащат здравни осигуровки или не декларират доходите си в пълен размер, но същевременно разполагат с банкови сметки и изплащат големи кредити. Има случаи на хора, които се водят социално слаби, получават помощи, не декларират никакви доходи и данъци, а в същото време изплащат сериозни заеми.

Бареков: Плевнелиев взел 70 бона рушвет
В. Стандарт

Сигнал срещу президента Росен Плевнелиев подаде Николай Бареков до главния прокурор. "Държавният глава е забъркан в престъпления, изискващи наказателна отговорност", обяви идеологът на "България без цензура" във Варна."През 2000 г. фирмата, която Плевнелиев представлява - "Линднер Ирис" АД, е подписала договор със "Симекс" ООД, представлявана от Павлин Койнов и Милко Талев", съобщи Бареков. По думите му споразумението е на стойност близо 600 000 лева и в него има клауза за 9% норма на печалба. Изпълнител на строително-монтажните работи е "Линднер". Срокът за изпълнение е от 300 дни, а всички плащания е предвидено да стават по банков път

Ще изнасяме месо и мляко за Израел
В. Новинар

Страната ни има потенциал да изнася птиче, овче месо, живи животни, охладени и замразени меса, както и млечни продукти за Израел. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, който се срещна в понеделник с посланика на Израел у нас Н. Пр. Шаул Камиса Раз. Двамата обсъдиха възможността за създаване на смесена българо-израелска аграрна комисия. Сферите й на дейност ще бъдат в икономическо, научно и техническо направление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още