IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 октомври

08:01 | 10.10.13 г.
Преглед на печата за 10 октомври

Избраният за ДАНС Пеевски не е бил депутат преди да подаде оставка

в. Капитал Daily

Решението на Конституционния съд (КС) във вторник, с което беше отхвърлено искането на депутатите от ГЕРБ за прекратяване мандата на Делян Пеевски като народен представител заради несъвместимост, раздели членовете му на три: шестима съдии изложиха мотиви, че несъвместимост не е налице, петима приеха обратното, а един - проф. Цанка Цанкова, написа, че делото е недопустимо поради простата причина, че не може да се иска прекратяване на депутатски мандат на някого, който не е депутат.

По думите й "С избора за председател на ДАНС Пеевски престава да е народен представител. А щом не е народен представител още с избора, не може да има несъвместимост." Тя посочва също, че в искането на ГЕРБ не се оспорва този избор, както и че избраният придобива ново качество - орган на изпълнителната власт, който може да осъществява присъщите й правомощия.

Забраняват соята в каймата

в. Стандарт

Забраняват слагането на соя в каймата. Храните с етикет "мляно месо" или "кайма" ще съдържат само чист продукт, без соя, консерванти и други добавки. Те ще съдържат само обезкостени мръвки с до 1% сол. 

Върху етикетите им ще трябва да бъде упоменато, че съдържанието не е готово за консумация, а трябва предварително да се сготви. Това предвижда еврорегламент за мляното месо, който влиза в сила от 1 януари 2014 г., съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България. Според земеделското министерство "мляно месо" и "кайма" са наименование на един и същ продукт, затова всички правила от регламента важат и за опаковките с кайма. Върху етикетите им трябва да има информация и за съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините.

Война на тирове затвори границата

в. Стандарт

Война на тирове затвори границата с Турция. Вече трети ден бунтуващи се турски превозвачи са блокирали подстъпите към ГКПП Капъкуле и не дават и пиле да прехвръкне. Вратата към Европа по суша буквално е затворена, след като чуждите превозвачи се надигнаха срещу проверките на ДАИ. Според турците нашите контролни органи тенденциозно се отнасят към тях и непрекъснато им създават всевъзможни пречки. "Инспекциите, които вървят от понеделник, са планирани и не са насочени специално към турските камиони, проверяват се всички", коментираха от транспортното министерство.

Строителите на АМ „Марица" затварят пътя Хасково-Димитровград

в. Стандарт

Областният център Хасково и най-големият общински град Димитровград могат да останат без пряка връзка по между си заради искане от строителя на АМ „Марица" сдружението "Марица Хайуей" за затваря не 15-километровото трасе по между им за половин година.
Искането е заради строежа на виадукт в близост до разклона за село Крепост. Като алтернатива за движението ще действа маршрут през поне три димитровградски села, което ще удължи пътуването с 25 км.

Никой не знае как да използваме 50 милиона долара от Катар

в. Сега

Страната ни все още няма представа как трябва да изглежда сътрудничеството ни с Катар в областта на животновъдството. Това стана ясно на заседание на парламентарната комисия по земеделието и храните. Меморандум за сътрудничеството между двете страни бе подписан още преди година и половина. Представената вчера програма за това сътрудничество, изготвена от външни експерти, назначени от служебния министър на земеделието Иван Станков, обаче не бе одобрена от комисията.

Според хора от животновъдния бранш в нея не са отразени нито реалното състояние на сектора, нито желанията на арабската страна. "Катар чака от нас вариант на проект, а този вариант се обсъжда вече 1-2 години. С този темп ще се обсъжда още 2 години и доникъде няма да стигнем, а инвеститорът ще си изтегли парите и ще отиде в Нова Зеландия", обясни положението зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов.

Германци ще правят биомаса у нас

в. Новинар

Германски инвеститори искат да изградят инсталации за преработка на биомаса и производството на топло- и електроенергия у нас. Това стана ясно на съвместна конференция, организирана от Германско-българската индустриално-търговска камара, информира БНР.

Според експертите в партньорство с българския бизнес германските практики могат да зададат модели за страната ни в развитието на енергията от възобновяеми източници. „Потенциалът на България в биомасата е от животновъдни ферми, от ресторантьорския бизнес, от домакинствата и др.”, обясни Елена Ангелова от Германския център за изследване на биомасата.

Сайтовете за колективно пазаруване банкрутират

в. Новинар

Сайтовете за колективно пазаруване у нас масово банкрутираха през последните две години. Въпреки че все още са популярни сред потребителите и предлагат изгодни оферти, броят им от 2011 г. досега е намалял тройно.
„Балонът на сайтовете за групово пазаруване се спука. Бройката им със сигурност е много по-малка спрямо преди две години. Сега те са най-много колкото пръстите на ръцете”, коментира пред „Новинар” стратегът и анализатор от специализирана компания Димитър Цонев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още