IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Греков предлага решение за "Напоителни системи" - заем от ББР

Търсят се варианти компанията да функционира нормално, заяви земеделският министър

16:17 | 08.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници от &quot;Напоителни системи&quot; протестираха пред земеделското министерство. <em>Снимка: БТА</em></p>

Работници от "Напоителни системи" протестираха пред земеделското министерство. Снимка: БТА

Дружеството „Напоителни системи” е източено с неизгодни сделки, стана ясно на среща на служители на компанията със земеделския министър Димитър Греков, информират от земеделското министерство. 

Греков обясни, че ще поиска парламентът възможно най-бързо да гласува промяна в Закона за водите, така че държавата да може отново да подпомага предприятието. След което се планира да се изтегли кредит от 22 млн. лв. от Българската банка за развитие (ББР), с които да се покрият задълженията на „Напоителни системи”.

При осъществяването на тези спешни мерки, вече ще може да се регулира и въпросът за заплатите на служителите в предприятието.

Днес няколкостотин работници от Русе, Пловдив, Петрич, Видин, Монтана и Враца протестираха пред агромистерството, тъй като се опасяват за работните си места и дали ще им бъдат изплатени възнагражденията до края на годината.

„Ако проблемът със средствата на „Напоителни системи” не се реши, вече ни е писнало и ще започнем да бием и да чупим“, каза пред протестиращите Константин Тренчев, цитиран от „Фокус”. Синдикалният лидер обясни, че ако предприятието не работи, има риск да се наводнят населени места.

„Дружеството е от изключително значение за България, тъй като неговата дейност е важна не само за селското стопанство, но и за националната сигурност. Затова работим то да запази целостта си и да функционира нормално”, заяви по-късно на срещата с протестиращи министърът на земеделието. Той изтъкна, че до 10 дни ще се търсят възможности да се изплатят забавените заплати на работниците от предприятието.

Проблемите за дружеството започват през октомври 2011 година с приетата промяна на Закона за водите, чрез която е отнето правото на държавата да финансира „Напоителни системи”. След тази поправка започва трупането на дългове и тегленето на кредити, в резултат на което дружеството задлъжнява с общо 22,5 млн. лева и банковите му сметки са запорирани.

Греков обясни, че освен това са взимани и „погрешни решения“ в ущърб на „Напоителни системи”. Едно от тях е, че за вадене на поливни съоръжения са изразходвани  4,2 млн. лева, а  при предаването им за скрап са получени 2 млн. лв., което е загуба от 2 млн. лв.

„Още от първия ми ден като министър показах ясно, че „Напоителни системи” е приоритет, като подписах заповед за забрана на ваденето на  съоръженията за поливане. Разпоредих и подробен анализ за извършената дейност в дружеството на базата, на който Прокуратурата се самосезира. Тя ще се произнесе кой носи вина за състоянието на предприятието”, заяви земеделският министър.

Софийската районна прокуратура повдигна вчера обвинения на бившия изпълнителен директор на „Напоителни системи“ Стайко Ганчев и на бившите членове на борда на директорите Георги Харизанов и Радослав Чеглайски. Обвиненията са за съзнателно сключване на неизгодна сделка – продажба на тръби за скрап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още