IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необлагаем минимум, равен на минималната заплата, предлага КНСБ

В своя пакет от искания към правителството синдикатът включи и одържавяване на дълговете на Националната електрическа компания

12:21 | 07.10.13 г. 1
Необлагаем минимум, равен на минималната заплата, предлага КНСБ

Да се разширят функциите на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия в посока експортно ориентиране на МСП и издигане на ранга й в държавна агенция към МС, предлагат от КНСБ.

Държавните фирми

КНСБ настояват да участват активно във финансовото оздравяване на  държавните дружества.

Искат още и разработване на дългосрочен план за одържавяване задълженията на „НЕК“ ЕАД - около 2,5 млрд. лв. и залагане на средствата в бюджета за 2014 г.  Същото се иска и за БДЖ, както и търсене на заем от финансови институции за решаването на дълговия проблем на предприятието.

В Бюджет 2014 да се заложат средства за изплащане на дължимата компенсация към „Български пощи“ ЕАД за „универсална пощенска услуга“ - 22,5 млн. лв., поискаха още от синдиката. 

Да се оздрави ВМЗ – Сопот и да се осигурят необходимите средства за „Напоителни системи“ ЕАД за защита от вредното въздействие на водите общо 29 млн. лева.

В сферата на енергетиката КНСБ предлага да бъдат преразгледани дългосрочните договори за изкупуване на енергия по високи цени – ВЕИ, американски централи, да се осигури присъствие на българските ТЕЦ в регулирания пазар, да се реши проблемът с цените на българските въглища.

Заетостта

По отношение на пазара на труда от синдиката искат увеличение на средствата за заетост и квалификация в новия Национален план за действие по заетостта в размер на не по-малко от 145 млн. лв. и осигуряване на заетост на около 38 000 безработни, 11 000 от които да са младежи до 29 години.

Срещу монополите

Изработване на пакет закони с антимонополен и антикорупционен характер - прекъсване на монопола на фирми, печелещи „по принцип“ тръжните процедури по ЗОП, искат от КНСБ. Извършване на промени в закона за защита на конкуренцията за осигуряване на равноправно третиране на българските производители от големите търговски вериги. Недопускане на офшорни фирми до участие в приватизационни, концесионни и процедури по ЗОП, ще иска КНСБ от кабинета.

Бюджет 2014

Бюджетът за 2014 година трябва да гарантира преразпределение през бюджета на 40% от БВП и бюджетен дефицит от 2% от БВП.

В допълнение се иска увеличаване на годишната квота на необлагаемите ваучери за работническо хранене на 240 млн. лв.; въвеждане на „Ваучери за помощ семейството“ на стойност около 60 милиона лева за година; увеличаване на разходните стандарти за: финансиране на дете и ученик – с 18%, за издръжка на децата в детските ясли и училищното здравеопазване – с 18%, за издръжка на заведенията за социални услуги – с 20%; увеличаване на гарантирания минимален доход за подпомагане на 75 лв.; преразглеждане политиките на целево енергийно  подпомагане, с оглед увеличаване от 350 на 500 квтч. ел. енергията, както и въвеждане на целева помощ за потребление на вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Хах, още един инструмент за избягване на данъци.. тея лидери от КНСБ още колко години ще бъдат там? Крайно време е да се сменят с по-компетентни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още