IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Проблемът с бежанците не e финансов, а организационен

България ще получи допълнителни средства от ЕС за бежанците, заяви еврокомисарят

18:01 | 04.10.13 г. 11
Кр. Георгиева: Проблемът с бежанците не e финансов, а организационен

                                                                                                  От: Камелия Цветанова

„Брюксел дава, ама в кошара не вкарва, ние трябва да си направим организацията, за да се справим с бежанската вълна от Сирия”.

Това заяви еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, след като по-рано днес посети центровете за бежанци в кв. „Враждебна” и „Военна рампа” в София.

Според нея проблемът ни не е финансов, а чисто организационен, защото сме в нова ситуация. „5 000 бежанци дойдоха в България, а предишните години имахме по няколкостотин”, мотивира се тя.

Георгиева е убедена, че България ще получи допълнителни средства от ЕС за бежанците, след като през тази седмица у нас имаше проверка на бежанските лагери.

В началото на следващата седмица министрите на вътрешните работи ще обсъдят доклада на мисията и ще вземат решение дали да се отпуснат още пари, разясни еврокомисарят и добави, че е убедена, че отговорът ще е положителен.

Става въпрос за средства, които се отпускат до месец след вземането на решението и трябва да бъдат използвани в рамките на половин година.

Освен това има и огромни резерви в структурните, специално в социалния и в този за селските региони, и кохезионните фондове, които според Георгиева могат да бъдат насочени за подпомагане на районите, в които има центрове за бежанци. България вече трябва да приготви и апликация за догодина и за 2015 година за повече пари за бежанците, защото  когато са правени разчетите, те са били при други условия.

Кристалина Георгиева увери, че ЕК при нужда може да помогне с отопляеми къщи и легла, ако бежанският поток надхвърли очакванията.

2 милиона са напуснали Сирия и са в съседните й страни, 50 000 са дошли в Европа.  За България броят сега е 5 000, а прогнозите са за 10-11 хиляди до края на годината. Очакванията са до края на 2013 г. Сирия да напуснат общо 3 милиона души.

В същото време тя е убедена, че дори и утре да свърши войната, това няма да реши проблема, защото не е толкова лесно за бежанците да се върнат в родината си.

Председателят на БЧК Христо Григоров съобщи, че досега за бежанците по дарителската сметка на организацията са събрани 35 хиляди лева. Отделно от централата на БЧК в Женева са отпуснати 173 хиляди швейцарски франка.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Всъщност КриСталина е толкова "умна", че по възможно най-тъпия начин се изпусна какъв е плана за България. Този който с готви някъде много нависоко и много надалече. Освен безумното което е казала за селата, тя се изпусна, че видиш ли сирийците щели да ни "решат демогравския проблем". Т.е. е ясно след като се изгонят и изтребят от глад българите, за кого е нагласена тази територия. Тъмно гето с евтина работна ръка и под съвсем чужд контрол идващ от към Брюксел. Боя се, че май вече няма връщане назад на този план. И сегашното правителство не го интересува, както и всички предни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi.benevolenet
преди 10 години
имплантите са свърани с нервите на човека и по този начин мозъкът се научава да интерпретира сигнал, които в БГ се предава по мрежата на Телеком Австрия. Целта е да се контролира политиката и финансовата ситема, банките. Зад всичко стои ЕК и ЕЦБ където повечето са с импланти. Наричат го подобряване на човешките възможности. Ето доклад на ЕП *link* в който се казва, че ще изнудват политици. Прикриват се зад Сорос, който ги учи в ЦЕУ на картели, кризи и манипулации и праща в БНБ, ЕК, ЕБВР, ЕЦБ и аз учих с тях там и бях в БНБ като направиха умишлено кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
не е нищо не е... не са се появили от самосебе си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
fortiss
преди 10 години
Дрънкало, евробюрократ, въобще защо стоят там тези и вземат от нашите данъци??? В общи линии какво следят и правят? нищо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
aldy
преди 10 години
Точно тая г-жа КриСталинка Георгиева, която упорито я пробутват в разни цоциологически проучвания с висок рейтинг, не е направила нещо за България дори за 5 стотинки. И сега КриСталинка Георгиева не само, че не подпомага с нищо овладяването на бежанската криза в България, но и предлага безумни решения, като настаняването точно на тези бежанци по селата, които са в пряка близост до нашата граница с Турция. А нашата граница е и граница на Евросъюза и едно такова безконтролно разпиляване на пришълци, които на всичко отгоре са с друго вероизповедание, създава особено опасни предпоставки относно националната ни сигурност. И друго - чуждите пришълци да бъдат с приоритет над местното изпосталяло от безработица, *** грабежи и беднотия население. Със средства от българския бюджет. Това е г-жа КрСт Георгиева, безродница в услуга на чужди интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
значи извода е -> ние не печатаме парите за да ви ги даваме на вас, а да ви изкупуваме с тях чрез дълг! Ако не можете да се противопоставите естествено на "процеса", значи имате организационен проблем...А защо не кажат, защо ни създадоха този "не е финансов, а чисто организационен" проблем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти. До къде очаквате да ви доведът морално деградирали, корумпирани, контроли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
king
преди 10 години
Крадци! ЕС още миналата година пратиха пари от Бежанския си фонд къде са тези средства. Да отговори ГЕРБ какво са направили с тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още