IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчава се режимът за отпускане на конвенционални инсулини

Здравната каса отмени изискването за издаване на протоколи за диабетно болните

15:56 | 04.10.13 г.
Облекчава се режимът за отпускане на конвенционални инсулини

Националната здравноосигурителна каса облекчава режима на предписване и отпускане на конвенционални инсулини и улеснява болните от захарен диабет, които се лекуват с тях.

Вече няма да е необходимо да се издават протоколи IC на здравноосигурените с тази диагноза, съобщават от касата.

Промяната изисква започването на терапия с конвенционални инсулини, както и терапията след промяна на терапевтичната схема, задължително да се извършва след преглед от специалист ендокринолог. Медицинският документ с назначената терапия се представя на общопрактикуващия лекар. Остава задължението корекция на терапията и на съответната доза да се извършва само от специалист ендокринолог.

Аптеките - договорни партньори на НЗОК, след 1 октомври ще изпълняват рецептите без да изискват от пациентите протоколи. За лицата, при които има назначена терапия и вече са издадени протоколи, за остатъчния период на валидност на протокола не се налага извънреден преглед или консултация с ендокринолог.

НЗОК е заплатила на аптеките 12,9 млн. лв. за конвенциални инсулини за първите шест месеца на 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още