IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпуснаха 300 хил. лева за пернишките миньори*

Служителите в "Мини открит въгледобив" стачкуваха два дни за незплатени заплати

10:14 | 04.10.13 г.
Отпуснаха 300 хил. лева за пернишките миньори*

Работниците от всички поделения на най-голямото въгледобивно предприятие в Перник "Мини открит въгледобив" и втори ден не работят в знак на протест за неизплатени заплати, съобщиха от синдикатите, цитирани от БТА. В предприятието са заети около 800 души. 

Хората са на работните си места, но не работят. Не се добиват въглища в двата рудника "Република" и "Обединен". Днес е трябвало да приключи ремонтът на Централната обогатителна фабрика и тя да бъде пусната в действие, това обаче няма да се случи, заявяват стачкуващите.

Недоволните настояват да получават заплатите си в пълен размер. Трети месец им се удържат по 20 процента като санкция, твърдят протестиращите. Санкциите са заради неизпълнение на заложените производствени обеми с обещание, че при финансово стабилизиране парите ще им бъдат възстановени.

От ръководството на предприятието се ангажират да изплатят до 10 дни дължимото за юни, а до края на месеца - за юли.

Заместник-изпълнителният директор на "Мини открит въгледобив" Васко Марков коментира, че дружеството е зависимо от плащанията на НЕК, която дължи 25-26 млн. лв. на централите "Република"  и "Бобов дол", на които мините доставят суровина, но съответно централите не се разплащат редовно.

Предстои среща на синдикалните ръководства с управата на мината.

Същевременно към 15:30 днес стана ясно, че вече са осигурени пари за заплатите на пернишките миньори. Това бе съобщено от Николай Спасов, зам.-председател на федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

С посредничеството на областния управител на Пернишка област Михаил Михайлов са осигурени 300 000 лв., необходими за изплащане на дължимите суми на пернишките миньори за юни, юли и август.

Очаква се до края на деня в сметките на работниците да постъпят неплатените суми за юни и юли, а в понеделник - и за август.

*Допълнена към 15:37 с информацията за осигурените средства

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още