IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да поиска бежанци да бъдат прехвърляни в трети страни

Премиерът Пламен Орешарски отхвърли възможността за затваряне на границата

16:56 | 03.10.13 г.
България може да поиска бежанци да бъдат прехвърляни в трети страни

Aко няма друг изход, България ще поиска от Съвета на Европа задействане на директива, която ще позволи да получим директна помощ за прехвърлянето на бежанци в трети страни. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на изслушване в парламента, съобщи bTV.

Ако се запази тази тенденция, очакваме до края на 2013 година над 11 хиляди бежанци, каза вицепремиерът.

„Направихме ефективни политически контакти с ЕС и съседни страни. Беше признато, че има извънредна ситуация и България има възможност да се ползва от два фонда на ЕС, в които в момента има около 13 милиона евро. Очакваме да получим помощ, но не можем да коментираме обема, докато няма официално становище”, добави той.

Възможно е скоро страната ни да изпадне в затруднение и е възможно рисковете да нараснат. Въпросът не е свързан само с намирането на финансови средства и на места за бежанците, а и в административния капацитет, обясни Йовчев.

По думите му, ако броят бежанци нарасне, ще нараснат и здравните рискове. За септември нелегалните имигранти са 2377. От началото на годината са 5815. По-голямата част търсят закрила.

"Никога не бих препоръчал на когото и да било да затвори границите”, посочи още вицепремиерът.

Той увери, че турската страна се е ангажирала, че ще бъдат засилени мерките по границата. Засега е постигнато съгласие да бъде подписано споразумение за създаване на двустранни патрули. Част от проблема бил свързан с това, че в Турция охраната на границата се извършва от три различни служби на три различни нива – от армията, от жандармерията и от полицията, което затруднява комуникацията между тях, поясни Цветлин Йовчев.

Министър-председателят Пламен Орешарски каза, че има трудности, но държавата прави "всичко възможно" да се справи с проблема. „Правим усилия да настаним сирийските граждани, направихме срещи с кметовете на населени места, контактуваме и с външните ни партньори, в това число и с Европейската комисия, за да обезпечим поне частична финансова помощ за справяне с проблема“, заяви премиерът, но отказа да уточни размера на исканата от страната ни финансова помощ.

На въпрос дали ще бъде затворена границата премиерът отговори, че България е страна по международни конвенции и няма такава конвенция, в която да има затваряне на границата.

Президентът Росен Плевнелиев също коментира проблема с бежанците след заключителния етап на командно-щабното учение „Щит-2013“, което се проведе на полевия учебен полигон „Корен“.

„България се намира в извънредна ситуация. Очаква се със сегашните темпове на бежанската вълна към края на годината броят на търсещите закрила у нас да се удвои“, каза президентът. Той призова за отговорно отношение на институциите в тази посока.

„Трябва да покажем своята демократична и европейска принадлежност и както много други държави – да покажем съпричастност и организация и да се погрижим за нуждите на хората, които се намират в голяма беда“, заяви Плевнелиев. Хората трябва да покажат своето гостоприемство и солидарност, допълни държавният глава и благодари на гражданите, които се включват в благотворителни акции в подкрепа на нуждаещите се.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още