IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Агайн: Трябва да се помисли за редуциране на информационната асиметрия

Най-радикалните иновации във финансовия сектор са дошли от различни пазари, твърди бившият заместник-председател на КФН.

21:02 | 02.10.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Р. Агайн: Трябва да се помисли за редуциране на информационната асиметрия

„Трябва да се помисли за редуциране на информационната асиметрия. Инвеститорите разполагат с много по-малко данни, отколкото хората, които държат голям пакет ценни книжа от дадена компания“, каза в ефира на Bulgaria On Air Ралица Агайн, бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

„Докато при банките и застрахователите се акцентира върху предотвратяването на системния риск, при иновациите не е съвсем така. Иновациите във финансовия сектор могат да подобрят състоянието на бизнеса и потребителите, но могат и да натоварят опасно държавата“, обясни още финансистът.

Агайн даде за пример краудфъндинга. „Тук съвременните интернет предприемачи се възползват от възможността да събират малки суми пари от многобройни поддръжници. Това обаче не е регулирано в повечето страни. Подобно явление е проблем именно от гледна точка на правилата, изискванията и регулациите. Финансовият сектор е по-регулиран и от търговията с оръжие“, допълни тя.

По думите и не сме поучили от грешките си от кризата от 2008 г. „На пазара в момента има много нови и сложни финансови инструменти, които обаче не са регулирани и реално не се забелязват от регулаторните органи, съответно не се взимат и общи решения за вкарването им в определени критерии в отделните страни“, каза още Ралица Агайн.

Според бившия заместник-председател на КФН не е тайна, че най-радикалните иновации във финансовия сектор са дошли от различни пазари.

„Например, микрокредитите имат огромно влияние върху световните пазари. Те вече са сериозна част от живота в повечето развити страни. Това е факт, въпреки че не са част от банковия сектор, а идват от странични пазари, на които навлизат все нови и нови участници. В повечето случаи иновациите идват именно от такива различни и малки компании, които са извън разпоредбите, но черпят от пазарите колкото могат и се разрастват“, уточни Агайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти. До къде очаквате да ви доведът морално деградирали, корумпирани, контроли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още