IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йовчев смени директора на Държавната агенция за бежанците

На мястото на Никола Казаков е назначен Николай Чирпанлиев, който преди е работил в Министерството на отбраната

13:18 | 02.10.13 г.
Йовчев смени директора на Държавната агенция за бежанците

Министерският съвет освобождава директора на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. Постът поема Николай Чирпанлиев, съобщи днес пред журналисти Цветлин Йовчев, вицепремиер и министър на вътрешните работи, след редовното заседание на правителството, предаде БТА.

Мотивите за освобождаването на Казаков са, че той не се е справил добре с организирането на процесите по проучване и постановяване на статут на бежанец, което създава условия зa претоварване на местата за настаняване.

Йовчев оцени работата на Казаков, като "незадоволителна" и по отношение на организацията и взаимодействието му с европейските институции, за оказването на помощ и отпускането на средства.

По думите на Йовчев от начало на годината до края на септември нелегално преминалите границите на България са 5815. Увеличението е седем пъти спрямо миналата година, посочи той.

В момента има превишаване на капацитета на местата за настаняване с 222 места, въпреки разкриване на нови 1300 места. По думите на вътрешния министър до един месец ще бъдат разкрити още 1500 места за бежанци.

Но с темповете на нарастване на бежанци тези нови места ще се изчерпят бързо - до един месец . Ако се запази темпът да влизат по 200 души на ден, то до края на годината парите, нужни за бежанците, ще възлизат на 30 млн. лева.

По повод новия ръководител на агенцията Йовчев посочи, че Чирпанлиев има голям опит, тъй като дълги години е работил в Министерството на отбраната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още