IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕФ: Минната индустрия е "златната кокошка" на българската икономика

Енергийните експерти призоваха да не се променят концесионните възнаграждения на базата на екстремни изказвания

12:08 | 02.10.13 г.
БЕФ: Минната индустрия е "златната кокошка" на българската икономика

Минният сектор е „златната кокошка” за българската индустрия – добавената стойност за икономиката от него се изчислява на над 2 млрд. лева, откриват се работни места, които са със сравнително високи работни заплати. Това води и до внасянето на високи осигуровки, коментира Христо Казанджиев от Българския енергиен форум (БЕФ).

Той призова правителството да не се вслушва в „екстремни изказвания” за повишаването на концесионните възнаграждения, защото това ще навреди на минната индустрия.

У нас размерът на концесионните възнаграждения е в „златната среда”, уточни експертът по време на пресконференция в БТА, цитирайки данни на Световната банка. Нормалното равнище на концесионните възнаграждения помага за максималното използване на природните богатства, допълни още Казанджиев.

Припомняме, че след инцидентите в мини Ораново през юли икономическото министерство съобщи, че започват проверки на сключени концесии през последните години, които да установят дали има нарушения. От БЕФ коментираха, че до момента не е изготвена стратегия за промяна на концесионните възнаграждения, но това стои в дневния ред на управляващите.

Промяната на вече договорени концесионни възнаграждения и то на базата на закон, е злоупотреба с власт, категоричен беше Христо Казанджиев.

Според него при определянето на сумите, които държавата получава при отдаване на концесия управлението на природните богатства, не трябва да се взимат под внимание пиковете в дейността, а осреднената стойност за целия жизнен цикъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още