IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще могат ли тежкоболните у нас да използват експериментални лекарства?

Пациентска организация и здравното министерство са се договорили за законодателни промени, но още не е ясно кога ще бъдат осъществени

21:58 | 01.10.13 г. 1
Ще могат ли тежкоболните у нас да използват експериментални лекарства?

Държавата може да разреши на тежкоболни пациенти да използват експериментални лекарства или такива, които все още не се допускат на българския пазар. Това обявиха от Центъра за защита правата в здравеопазването след среща със здравния министър Таня Андреева.

Според европейски разпоредби подобна нормативна промяна е трябвало да бъде факт преди 8 години, но до момента все още не е направена, съобщава Нова телевизия.

Всяка година още хиляди тежкоболни търсят алтернативни терапии, но законът у нас им ги забранява, отчитат пациентските организации. И то 8 години след като регламентът е трябвало да бъде променен заради европейски директиви.

„Прилагането на лекарства, които не са разрешени за употреба в страната, или още повече – на молекули, които нямат качество на лекарство – те са в период на изпитване. Нямат качества на лекарство, но са в период на изпитване и са предназначени за такъв тип заболявания. Това нещо в нашата страна изобщо не е регламентирано, което означава, че е забранено”, обясни д-р Стойчо Кацаров.

От здравното министерство все още не са потвърдили дали и в какъв срок ще бъде предложена промяна в законодателството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Намирисва ми на интереси.........!!!!!Чий интереси защитават тия организации? Ами на тия, които са ги създали!Изчезнаха от пазара аналгин хинина и ефизола да речем, какъв разкошен сироп за кашлица имахме,.... а сега, купуваш, сменяш лекарства и изход няма!За ваксините и аутизма да не говорим! Медицината ни си е чиста търговия със здравето на хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още