IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ранното пенсиониране – в интерес на политиците или на гражданите

Основният проблем на системата не е, че работещите се трудят прекалено малко, а че получават пенсия прекалено дълго

08:46 | 30.09.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Ранното пенсиониране – в интерес на политиците или на гражданите

Една от предвижданите мерки в посока спечелване на избирателната любов е т.нар. от министъра на труда и социалната политика „предпенсионна ваканция”. С това се има предвид замразяване на увеличението на възрастта за пенсиониране с 4 месеца в началото на всяка календарна година, пише в анализ Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Той припомня, че работещите се пенсионират средно на 56,2 г. през 2012 г., което е сериозен ръст в сравнение с 2002 г., когато това се е случвало на 51,5 г., но възрастта е по-ниска в сравнение с 1990 г., когато е 57 г.

Средната възраст за получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст през 2012 г. е 62 г. за мъжете при изискване в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от 63 г. и 4 месеца за III категория труд и 60 г. и 8 месеца за жените при изискване за 60 г. и 4 месеца за III категория труд.

Всичко това показва, че независимо от по-високите изисквания за стаж и възраст, заетите продължават да намират вратички, които им позволяват да се възползват от някаква форма на ранно пенсиониране. При жените средната възраст е по-висока от установената в КСО заради по-ниския изискуем трудов стаж, който намалява размера на пенсията. Получаването на по-висока пенсия може да е сериозен стимул за удължаване на трудовия стаж.

С други думи, „реформите” от последните 10 години водят до това, че мъжете се пенсионират средно с година и 4 месеца по-рано от изискването в КСО, а жените работят средно с 4 месеца повече от него.

Пределно ясно е, че основният проблем на системата не е, че работещите се трудят прекалено малко, а че получават пенсия прекалено дълго, в голяма степен в резултат на множеството възможности за ранно пенсиониране. Това се вижда от разликата между заложената в КСО възраст за пенсиониране и средната възраст на хората с новоотпуснати пенсии за стаж и възраст. Но още по-явно е от огромната разлика между изискванията в КСО и средната възраст за пенсионерите с новоотпуснати пенсии – 56,2 г. през 2012 г.

Въпреки това, управляващите продължават да говорят за увеличаване на възможностите за ранно пенсиониране и дори за връщане на стария режим, по който се пенсионираха военнослужещи. От 2012 г. за тях беше увеличен изискуемият стаж от 25 г. до 27 г. и заедно с това беше въведена минимална възраст за пенсиониране.

В средата на седмицата беше внесен Законопроект за изменение на КСО, тъй като изискването за възраст „постави българските военни в дискриминационно положение спрямо останалите категории лица по чл. 69 и чл. 69а от КСО”. С други думи, не само няма да се свиват възможностите за ранно пенсиониране, като и за останалите категории лица по чл. 69 и 69а бъде въведено изискване за пенсионна възраст, а ще се увеличават – ще се върне старият режим за военните. А на всичкото отгоре, от няколко месеца новото правителство настойчиво говори за възможност работещите да се пенсионират преди достигане на изискуемата възраст в КСО в замяна на по-ниска пенсия. Т.е. отново предложения за увеличаване разходите на НОИ, вместо такива, които да се стремят към стабилизиране на системата.

Както каза министърът на труда и социалната политика, въпросът не е дали да се вдига възрастта и стажът за пенсиониране, а как. И е прав.

Реформата, ако може така да се нарече, на ГЕРБ беше доста плавна и предвиждаше увеличение на стажа и възрастта с по 4 месеца всяка година. Сега се говори за още по-плавна реформа, като промените на стаж и възраст ще са вероятно на 3 г. Това може и да изглежда приемливо на политиците, но със сигурност не е в най-добрия интерес на хората. То ще доведе до запазване и дори увеличаване на огромния дефицит на НОИ; запазване на ниски пенсии, поради недостатъчно финансови ресурси; запазване на голям дял на бюджетно финансиране на пенсиите – над 50%, а това означава, че пенсионерите сами финансират част от пенсиите си чрез косвените данъци, които плащат, а от данъците на работещите все повече средства отиват за пенсии, вместо за образование, здравеопазване, инвестиции и т.н. Другият вариант е бърза реформа, чийто ефекти ще стабилизират системата и ще увеличат доверието на пенсионери и работещи в нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
Приказките на властта са ала-бала, те си го знаят и всеки по-светнат човек, които може да събере 2+2 е наясно със ситуацията с пенсиите. Трябва да се продължи с информирането на раята, че тя пенсия НЯМА да види, независимо от обещанията за светло бъдеще. Ако трябва по кръчми, по автобусни спирки, у комшийка на 4тия етаж... Накрая ще се събере критична маса хора, които да решат проблема. А ние трябва а направим нещо нестандартно. Няма "европейска" практитак тука. Населението намаля с 1/3, като след война !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
kapitana32
преди 10 години
Основният проблем на системата не е, че работещите се трудят прекалено малко,......а че системата е окрадена и продължава да се краде !!!!!огледай се, ослушай се, попитай и ще схванеш......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 1
Императорът
преди 10 години
Явно управляващи и всякакви политици или са ***, или се правят на.Проблемът всъщност е, че Ушев работи 20 години и получава 40 години пенсия, без да е плащал осигуровки, а Хъхрю получава пенсия още от раждането си (под формата на различни видове помощи) - и за сметка на това работещите будали трябва да се блъскат докато умрат и цял живот да плащат осигуровки, за да не получат пенсия по възможност НИКОГА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
Lucifer
преди 10 години
Ако възрастта за пенсиониране започне да се мени според продължителността на живота, то тогава тя незабавно трябва да започне да се намалява, и то с много бързи темпове, защото хората вече *** като мухи а раковите заболявания и инсултите на толкова много млади хора (заради стреса и ГМО-*** с които ни тровят) са вече като грипна епидемия!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 4
Lucifer
преди 10 години
Военни, полицаи, пожарникари... работят само по около 20 год., но получават после пенсия по 40 год.! Да не говорим после че нито един от тях не стои без работа а всички до един са охранители (те друго не могат или не искат да работят). Това е най-перверзното на системата, не стига че опустошават НОЙ с големите си пенсий по цели 40 год., но и генерират допълнително безработица, защото подбиват и цената на труда за други, които по на 64 г нямат пенсия и не могат да живеят с толкова малки заплати, като тях. Каква полза от един толкова скъп държавен хрантутник, дето освен че е викал УРА и козирувал цял живот, с нищо друго не е бил полезен???...Всеки работещ пенсионер трябва да бъде лишен от пенсия до като не спре да работи, после нека му се възтанови щом е спрял вече работа. Нека има право на избор,но не и двете...при никакви обстоятелства! Тогава нещата ще си дойдат сами на място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
narod
преди 10 години
Военните получават високи пенсии 600-770 лева и прекалено дълго. Много лесно ще се оправи пенсионата система ако на всички пенсионирани военни на възраст под 65 год им се намалят драстично пенсиите, те и без това всички работят след пенсионирване (млади отпочинати пенсионери) в повечето случай за държавни учреждения, като по този начин са ощетени младите хора от липсата на работа за тях. Нека политиците направят това и ще видат как нещата ше тръгнар в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
993
преди 10 години
"Ранното пенсиониране в интерес на политиците или на гражданите"В интерес на някои политици, на синдикатите и на "някои" граждани... Не е в интерес на болшинството граждани, пенсионната система и публичните финанси на Р. България!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
sony
преди 10 години
Синдикатите са главният виновник за ранното пенсиониране !За да си оправдават съществуването - поддържат много по-ранно пенсиониране за I и II категория труд .И ощетяват всички обикновенни хора III категория труд !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
sony
преди 10 години
Синдикатите са главният виновник за ранното пенсиониране !За да си оправдават съществуването - поддържат много по-ранно пенсиониране за I и II категория труд .И ощетяват всички обикновенни хора III категория труд !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
rebel8
преди 10 години
Не може всички от дадена категория да се поставят под общ знаменател, но по отношение на военните, има куп такива, за които изобщо не е оправдано по-ранното пенсиониране и получаването на куп компенсации. Що се отнася за дефицитите в НОИ и пр., държавата да си оправи събираемостта и да създаде условия за икономически растеж - тези две неща ще оправят дефицита в НОИ, дори и за известен период НОИ да трябва да се "субсидира" с допълнителните данъци в резултат от растежа и подобрената събираемост. Не искам да не доживея до пенсия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още