IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предприятията от сектора на промишлеността - по-оптимистични за икономиката

Бизнес активността в България през септември остава без промяна в сравнение с общите нагласи през август

13:38 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Предприятията от сектора на промишлеността - по-оптимистични за икономиката

Бизнес активността през септември остава без промяна в сравнение с общите нагласи през август. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) от проведените в началото на месеца анкети сред мениджъри и предприемачи. Единствено в промишлеността очакванията на бизнеса са по-оптимистични.

Общ показател за бизнес климата
Графика: НСИ

Показателят в промишлеността се повишава с 2,6 пункта заради по-оптимистичните оценки и очаквания на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията. Подобрението може би се дължи на обявените от кабинета на Пламен Орешарски 100 мерки за намаляване на административната тежест, както и промените в Закона за обществените поръчки. Част от тях предвиждат насърчаването на малките, средните и новосъздадените предприятия да участват в конкурсите, като се премахнат изкуствените административни бариери.

Въпреки това обаче отново повечето от анкетираните посочват несигурната икономическа среда като проблем пред сектора. От мандата на новото правителството вече изминаха 100 дни, но всеки един от тях бе съпътстван от протести, които и с началото на есента са причината за политическото и социално напрежение в страната.

Оптимизъм вдъхват и данните за износа на страната. Макар и последните актуални данни да са от периода януари-юли 2013 г. НСИ ги публикува в началото на септември. Те показват, че тенденцията българският износ да се увеличава по-бързо от вноса продължава. Експортът се увеличава с 9% през юли на годишна база, докато вносът расте с 6,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:23 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още