IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може да използваме опита на Франция за развитие на ски туризма

Обсъжда се създаване на френско-българско училище за подготовка на кадри в областта на туризма

16:56 | 25.09.13 г.
Може да използваме опита на Франция за развитие на ски туризма

Има възможност България да използва френския опит по отношение на изграждане на дългосрочна стратегия за развитие на туризма, особено при управление на зимните курорти и ски туризма. Това стана ясно след среща на заместник-министъра на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев и министъра на туризма, търговията и занаятите на Франция Силвия Пинел.

Те са обсъдили тази възможността по време на 35-то издание на международния туристически салон Top Resa в Париж, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката.

Дискутирана е и идеята за създаване на френско-българско училище за подготовка на кадри в областта на туризма.

Според Ботев има много неизползвани възможности в двустранното ни икономическо и търговско сътрудничество с оглед потенциала на Франция и възможностите за инвестиции, които страната ни предоставя.

Потокът от туристи между Франция и България бележи ръст през 2013 година. Близо 70 хиляди французи са посетили нашата страна през първото полугодие и почти същия брой българи са пътували до Франция. Очакванията са за допълнителен ръст до края на годината заради все по-големия интерес на френските туристи към зимните ни ски курорти и главно към Банско.

По официални данни Франция е на тринадесето място по инвестиции у нас. Това каза преди дни директорът на Френско-българската търговска камара Атанаска Калчева пред телевизия Bulgaria on Air, като отбеляза, че тази статистика не включва клоновете на френски филиали от други държави. Ако бъдат взети и тези данни, Франция се изкачва до осмо място в класацията на чуждестранните инвеститори в България.

На 19 септември Френско-българската търговска камара отбеляза осмата годишнина от създаването си.

Общо френските инвестиции в България за 2012 година са в размер на 1,5 милиарда евро, сочат данните на Министерството на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още