IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата отпуска още 116 млн. лв. за просрочени задължения към бизнеса

Средствата идват от резерва за непредвидени разходи в частта за структурни реформи

14:35 | 25.09.13 г.
Държавата отпуска още 116 млн. лв. за просрочени задължения към бизнеса

Правителството одобри предоставяне на допълнителни средства по бюджета за 2013 година, съобщават от пресслужбата на кабинета.

От резерва за непредвидени и неотложни разходи в частта за структурни реформи и допълнителни фискални мерки ще бъдат отпуснати средства в размер на 258,7 млн. лева. 

Със 116,1 млн. лв. ще бъдат разплатени просрочени задължения на държавата, както и задължения по вече сключени договори към бизнеса.

За социални мерки, подкрепа на гражданите и мерки за насърчаване на бизнеса са предвидени 142,6 млн. лв. От тях 40 млн. лв. са за дейности в областта на социалната политика.

За стабилизиране на енергетиката и облекчаване на тежестта върху потребителите на електроенергия са предназначени 85,6 млн. лв., а 15 млн. лв. ще бъдат използвани за финансиране на земеделски производители.

В отчета си за първите сто дни премиерът Пламен Орешарски постави разплащането на държавата с фирмите на първо място. Той отчете, че с 10% е намаляла междуфирмената задлъжнялост само за месец юли.

Изплатени са лихви по просрочия от страна на държавата - 13,1 млн. лв. за 2013 г. и 41,2 млн. лева за 2012 г. Започнало е изплащане на 242 млн. лв. забавени плащания по договори за възлагане на обществени поръчки, отчита кабинетът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още