IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затварянето на границата ни с Турция ще струва над 10 млн. лв. месечно

До дни ще се достигне критичната бройка на преминали границата ни имигранти, за да поискаме транспортиране на част от бежанците

10:56 | 24.09.13 г. 7
Затварянето на границата ни с Турция ще струва над 10 млн. лв. месечно

Затварянето на границата ни с Турция ще струва между 10 и 11 млн. лева месечно на страната и ще са ни необходими около 3000 служители. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНР.

На практика ние имаме 274-километрова граница, от която на 58 км имаме изградено интегрирано наблюдение. В останалата част нямаме. В момента се разширява обхватът на тази система, но това ще стане бавно във времето, заяви Лазаров. По негови думи голяма част от имигрантите, които преминават границата ни с Турция, са деца с майките си.

„Дори и да разположим жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата – как ще реагираме?“, попита риторично главният секретар. По негови думи подобни действия ще предизвикат и засилено внимание на евроатлантическите ни партньори.

Очаква се до няколко дни да се достигне критичната бройка на преминали границата ни имигранти - 5000. Към момента те са над 4500 души. „Оттам следва процедура, при която ще искаме солидарно отношение от останалите държави-членки на ЕС за транспортиране на част от бежанците", каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Според Лазаров гърците на практика са затворили границата, но това пренасочва движението на бежанци към морската територия на страната. Главният секретар обаче има подозрения, че заради засиленото международно присъствие в териториалните води на Гърция, този поток може да се насочи към България.

Той отново повтори, че службите правят всичко възможно, за да проверяват идващите на наша територия бежанци, за да не се допускат у нас криминални и терористични елементи.

Още новини за конфликта в Сирия четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
Rumen_
преди 10 години
Къде да пратя СМС с дарение?Иначе редно е Костов да покрие голяма част от сметката - нали той развали оградите по границата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Ето още една идея (не е моя):Значи, чета, че "Сирийските бежанци разполагали с големи суми" Естествено, първата ми мисъл е, че трябва да им ги вземем тези пари по някакъв начин. Сетих се, че като се минава границата, ако разполагаш с определена сума кеш, над регламентираната, трябва да я обявиш и т.н (което те явно не са направили). Моля, някой ако има връзки с митницата и граничарите максимално бързо да им дадат идеята, по едно административно актче и да им приберат парите за сметка на бюджета....идват с пари, като повечето от тях имат между 15 000 и 25 000 евро... - сега ударихме кьоравото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Да пуснат членовете на Атака и ВМРО да охраняват границата, ще го правят с чувство за изпълнен дълг към България само срещу осигурена храна. Тала от 10 милиона на месец охРанването на границата ни ще излиза най-много около 400-500 хиляди на месец.Да видим колко от тупащите се в гърдите "политически патриоти" са наистина такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
sirFaith
преди 10 години
затваряй ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Личен съставЧисленост наредовните войски:32 000тея хора каква дейност вършат? щом не могат и границата да пазят? или само ходят по мисии да вземат тлъсти чекове.егати глупостите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Безподобни заблуди. Нагло поведение! Какво излиза, че тая държава де факто няма никакъв граничен контрол ли? 274-километрова граница, от която на 58 км имаме изградено интегрирано наблюдение - или по малко от 1/4.Вие прости ли сте бе?? трябва ви 3000 служителя? Ам тази армия (тюфлеците дето наричаме "армия") за какво я храним бе? Те дори не дават караул по складовете, а са вързани на частен СОД. И тея торби - войниците, се пенсионират на 45 години, през които крадат на тумбак от складовете! Вземете се в ръце и управлявайте тази държава, защото на хората започва лека полека да им писва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Тая "свежа кръв" отгоре ли е решено да прелее в ЕС, или на местно ниво за усвояване на стотинките като за последно... щото последното може да се окаже че е минало, а тези са за друг ;))) - очаквам скоро само джобните дето им дават да са повече от надутата сума за опазване на границата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още