IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП е единна „за“ „Белене”, според ГЕРБ тази позиция ще повлияе на арбитража

Темата за втората атомна централа отново скара управляващи и опозиция

10:43 | 24.09.13 г. 4
БСП е единна „за“ „Белене”, според ГЕРБ тази позиция ще повлияе на арбитража

В БСП има обща позиция за „Белене” и това е, че „Белене е необходимо за България”. Това заяви депутатът от БСП Таско Ерменков, който защити в студиото на „Тази сутрин” по bTV категорично единството в позицията на партията по темата за изграждането на централата.

Той посочи, че един такъв проект не може да бъде изпълнен в рамките на две-три години, той има голям хоризонт за изпълнение и големи последствия. „Той не трябва да бъде да бъде в рамките на едно правителство, но без последователност в политиката все едно, че всяко нещо започва отначало. И точно поради тази причина правим този анализ, за да могат повече хора да бъдат убедени в необходимостта на „Белене” и да го започнем консенсусно“, категоричен е депутатът от „Коалиция за България“.

Темата за строежа на АЕЦ „Белене” и акцията на прокуратурата срещу фирми, свързани с втора атомна централа обаче отново скара управляващи и опозиция.

Представителят на ГЕРБ Делян Добрев коментира, че според него предстои БСП да докара „от 9 кладенеца вода, за да докаже колко е нужен проекта”. Бившият икономически министър, заяви, че едновременно БСП казват, че ще защитават интересите в арбитража срещу България, но и се виждат противоположни действия.

„Виждаме, че БСП казва, че ще защитава България в арбитража, а сега виждаме коренно противоположни действия – да се говори за нов анализ, който да докаже, че Белене е печеливш”, каза той. Според него не бива да се говори за нов анализ, след като вече е направен такъв от HSBC. 

Добрев е на мнение, че голяма консултантска компания от такъв ранг не може да се подведе от грешно подадени данни, тъй като взимат информация от много източници, както и технически данни от документите.

От своя страна Ерменков коментира, че консултантската компания е написала в специален дисклеймър, че не носят отговорност за неверни данни. Той посочи, че впечатление прави написания дисконотов процент и това, че банката е завършила доклада си с това, че проектът е рентабилен и има пазарна стойност.

„Потресен съм, БСП досега не бяха изразявали толкова ярка защита на АЕЦ "Белене", за да не пречат на арбитража. Това ще повлияе на изхода от делото“, смята Добрев.

НЕК не се нуждаеше от заповед за спиране на плащанията към "Риск Инженеринг" и "Уорли Парсънс", заяви Делян Добрев по темата за акцията във фирми свързани с проекта преди дни и посочи, че решението на Министерски съвет за спиране на проекта е достатъчно, за да спрат плащанията. Министърът на икономиката не е принципал на НЕК, а БЕХ. Но дори при това положение решението на МС отменя всички действия по договорите за АЕЦ „Белене“.

Добрев не се ангажира с позиция дали това е персонална атака срещу Богомил Манчев.

Според Ерменков от БСП, когато настъпи форсмажор това води до прекратяване на всички плащания. Попитайте прокуратурата защо директорите на НЕК са само свидетели, а не обвиняеми, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Щото и той е един от ***. Да им приседне дано на всичките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
sonka.74
преди 10 години
Добрев е силен на приказки, когато есе отнася за работата на другите, но като опре до неговата - мълчи като риба. Трябва да отговори защо под негово ръководство са продължили да плащат по замразения проект Белене, защо не е упражнил контрол по толкова важен въпрос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Умрял един социалист и се възкачил пред портите на Рая. Там обаче го чакал дяволът и го помъкнал към Ада. Набучил го на един шиш и го сложил да се пече, като за гарнитура решил да сложи картофи в жарта. някое време го извикали другите дяволи и той наредил на сина си да наглежда социалиста, като бавно върти шиша, за да се изпече добре отвсякъде.След време се върнал и какво да види - синът му бързо върти шиша така, че печенето става невъзможно.- Защо бе сине, така бързо въртиш, нали ти казах бавно, за да се изпече равномерно?- Не може, тате! Като въртя бавно, той се пресяга и краде от картофите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Само да напомня. Пенсии и пари за здраве никога няма да има, не защото не сме производителни, а защото такива *** (без извинение), изобщо не ги е грижа откъде и на кого са парите, които харчат, а ги е грижа само да ги изхарчат правилно. Иначе вие си вдигнете производителността над тази на немците, плащайте осигуровки на тавана на осигурителния праг и си мислете, че ще имате пенсии и пари за лекарства. Всички в този и предните парламенти трябва да търкат пейките по затвора и да чукат камъни. Раирана униформа, гюле на глезена и празен поглед до живот им трябва. Каторга. Отвратен съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още