IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата: Независимостта на ДКЕВР остава проблем

"Зелената добавка" се е повишила 8 пъти за последните 4 години, отчитат от одитният орган

20:47 | 20.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сметната палата: Независимостта на ДКЕВР остава проблем

Цените на тока не се регулират ефективно, а независимостта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) остава открит проблем. Това са част от изводите в доклада на Сметната палата, който препоръчва да се елиминира зависимостта на комисията от изпълнителната власт.

Одитът на ДКЕВР, "Топлофикация"-София и икономическото министерство беше поръчан от депутатите през февруари, в разгара на протестите срещу високите сметки за ток и парно. Той обхваща периода от началото на 2007 г. до 30 април тази година, посочва БНТ. 

Най-фрапиращо е поскъпването на "зелената добавка", чиято цена за 4 години е скочила цели 8 пъти. Неконтролираното включване на нови ВЕИ-мощности, тежестта на дългосрочните договори и кръстосаното субсидиране при кафявата енергия са причина за неадекватните цени на тока, констатира докладът.

За разглеждания период относителният дял на добавките става съществен в крайната продажна цена на електрическата енергия, като достига близо 12% през 2012 г.

Повишенията на цените на природния газ през периода 2006-2009 г. са направени без адекватни регулаторни механизми за съответни изменения и на цените на енергията, произвеждана от топлофикационните дружества, смятат одиторите. Липсата на реални действия по посока на либерализиране на пазара на електрическата енергия акумулира проблеми, което налага предприемане на бързи и адекватни мерки, посочват от Сметната палата.

Промените в ценообразуването, извършени без ясни правила и процедури, пък са принудили ЕРП-тата да работят в непредвидима среда. Новият модел на ценообразуване е направен, без да се отчетат рисковете. Одитът показва, че той е неефективен. Решения са взимани с намерението да се определи по-ниска цена за битовите потребители, а така са ощетявани производителите. Цената на електричеството у нас все още остава най-ниската в Евросъюза, но разликата до средната цена в страните-членки постепенно се стопява.

Натрупаните от "Топлофикация"-София загуби пък Сметната палата обяснява най-вече с определените от ДКЕВР по-ниски цени на топлоенергията и многото просрочени и несъбрани вземания. Липсват утвърдени вътрешни правила при контрола върху топломерите.

Забележките към икономическото министерство са, че допреди 2 години институцията не е правила редовно проверки на дружествата за дялово разпределение. За целия период на одита икономическото министерство не е издало актове за нарушения.

Освен на председателя на Народното събрание, трите одитни доклада са изпратени на парламентарната Комисия по енергетика. Одитният доклад за "Топлофикация София" е изпратен и на председателя на Столичния общински съвет и на кмета на Столична община, а докладът за ДКЕВР – на министъра на икономиката и енергетиката.

Повече новини от България може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още