IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чобанов: Свиваме бюджети на министерства, парите отиват за заетост

Няма да се наложи „силово оптимизиране на разходите“, каза финансовият министър

17:36 | 19.09.13 г. 8
<p>
	Финансовият министър Петър Чобанов Снимка:<em> БТА</em></p>

Финансовият министър Петър Чобанов Снимка: БТА

Базовите бюджети на министерствата за догодина ще са по-ниски, ако бъде освободен ресурс за финансиране на конкретни политики. Това заяви днес финансовият министър Петър Чобанов, който беше препитан в т.нар. блиц контрол от депутатите от бюджетната комисия.

Все пак министърът уточни пред журналисти, че тече процес на „формулиране на този инструмент“.

"Като цяло идеята е да видим програми, проекти, идеи на министерствата, мерки за реформи до какво ще доведат, оттам от какво финансиране се нуждаят и на някакъв тип конкурсен принцип да разпределим това финансиране, ако то води до увеличаване на растежа и заетостта", обясни Чобанов.

Според него като цяло най-важното послание е, че в условията на ограничен финансов ресурс са необходими мерки за оптимизиране на разходите. Така ще се освободят средства, които да може да се използват за финансиране на конкретни политики, насочени именно към увеличаване на растежа и заетостта.

"Все още не се знае каква част от бюджета на ведомствата може да бъде давана по този механизъм. Във фазата сме, в която все още министерствата трябва да изпълнят първата част от задачата, а именно да покажат как ще си оптимизират разходите", каза министърът.

Чобанов обаче не смята, че ще се наложи „силово оптимизиране на разходите“. "Надявам се, че министрите ще направят това, за което са помолени, тъй като те осъзнават, че трябва да се отличават от своите предшественици и като цяло трябва да покажат необходимите реформи и политики", заяви той.

По думите му в хода на бюджетната процедура за 2014 г. и съвместните обсъждания с останалите министри от кабинета ще бъдат определени приоритетите, които ще се следват и съответно ще изискват финансиране.

"Това не е въпрос на силови методи и действия, а е въпрос на диалог, един общ разговор всички да седнем и да се разберем какво считаме за важно за развитието на страната и как да го покажем в бюджета, така че да стане ясно каква е нашата политика", разясни Чобанов.

Министърът не е предложил конкретен процент рязане на разходите. Той не одобрявал и стремежа на ведомствата да получат по-висок процент от БВП, за да покажат значимост. Идеята не е да се стремим към процент от БВП, а към конкретни политики, които да реализираме, категоричен е той.

Според него е добре данъчната система първо да бъде „рестартирана“, да се събират приходи и да се видят нейните възможности, преди да се мисли за облекчения.

Днес финансовият министър заяви още, че мотокросът няма да бъде финансиран. Припомняме, че мотокросът беше предвиден за финансиране в подготвения от кабинета проект на постановление за разпределяне на извънредните 163 млн. лв. субсидии по бюджетите на министерствата и държавен фонд "Земеделие". Общо одобрени от парламента за допълнителни харчове от ведомствата бяха 200 млн. лв. Мотокросът е важна дейност, но преценяваме, че не му е мястото тук, уточни Чобанов по-късно.

В постановлението се предвиждаха около 3,5 млн. лв. за покриването на такси за провеждане на световния и европейския шампионат по мотокрос и шампионатите по супермото. Миналата година мотофедерацията също не получи от ексфинансовия министър Симеон Дянков исканите от нея 2 млн. лева.

Как точно ще се разпределят парите и ще има ли други първоначално предвидени харчове, които ще отпаднат, се очаква да стане ясно на следващото заседание на правителството.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
Когато е ясна целта, начините се намират. Борбата е на кого да уйдиса правителството, като парите не стигат - на крайно левите си избиратели или на националния интерес в перспектива !? Или на олигархията, която не се интересува нито от избирателите, нито от национален интерес. Според мен и на трите, но ще видим на кого най-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Nikodim
преди 10 години
stoiloffКогато в една страна, държавата е най-големия работодател, всичко е обречено на провал!----------------В Китай държавата е най-големият работодател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
С други думи, държавата работи за корпорациите! Много умно, нали? На кого да се оплачиш? Кого да осъдиш, че ти е отнето човешкото право на труд? На корпорациите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Това е вече стар филм, на Айрон Русо, но показателен.В Америка няма нищо държавно, например затворите, съдилищата, всичко е частно! Общините са частни, заблудата е държавна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=O6ayb02bwp0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ей го е, Щатите се готвят за комунизма :http://e-vestnik.bg/15447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
На мен ми е интересно да ми дадеш пример за държава в наши дни, в която, отделен частен работодател има по-високи разходи за заплати от тези в бюджетния сектор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Когато в една страна, държавата е най-големия работодател, всичко е обречено на провал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още