IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни прокуратурата ще се произнесе по сигнали за нередности в енергетиката

Държавното обвинение скоро ще представи и резултати от разследването във връзка с бюлетините от Костинброд и делото на Цветан Цветанов за подслушванне

11:31 | 19.09.13 г.
До дни прокуратурата ще се произнесе по сигнали за нередности в енергетиката

До няколко дни ще е ясен резултатът от проверката, която прокуратурата прави по сигнали, свързани с нередности в енергетиката. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде БНР.

Главният прокурор обеща до няколко дни Прокуратурата да коментира работата си по последните сигнали в енергийния сектор, които е получила от парламентарни и извънпарламентарни политически партии. Държавното обвинение от вчера проверява и сигнал от ГЕРБ, свързан с арбитражното дело по строежа на АЕЦ "Белене". Този  не е единственият сигнал за злоупотреби в енергетиката. По думите на Цацаров на пръв поглед може би ще се окаже, че повечето от тях не са "особено основателни".

Вчера (18 септември) в прокуратурата бе внесен сигнал във връзка с арбитража в АЕЦ„Белене” и забавяне на документите. Сигналът касае непредприемане на действия от страна на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по осигуряване на доказателства за нуждите на арбитражното дело, което се води от „Атомекспортстрой” срещу НЕК, в арбитража в Париж. „Дали е така или не, ще бъде проверено”, категоричен бе Цацаров.

На въпрос дали са приложени документи по сигнала на ГЕРБ за "Белене" главният прокурор отговори, че  единствено е бил приложен имейл, който е изпратен от адвокати на консултантската фирма, която е наета.

"Договорът с тази консултантска фирма е предмет на досъдебно производство, относно неговата изгодност. С имейла консултантската фирма алармира министерството, че 25 октомври е крайният срок за ангажиране на доказателства от българската страна и с оглед правилата на Арбитражния съд, преминаването този срок, отново с бездействие, ще доведе до тежки последици за България. Дали Министерството на икономиката е предприело действия или не, ще бъде обект на проверката”, обясни ситуацията Цацаров.

Цацаров съобщи още, че до 15 дни ще стане ясно дали прокуратурата ще поиска депутатския имунитет на лидера на БСП и депутат Сергей Станишев заради старо разследване за изгубени дела със секретни грифове, по които 4 години не можа да се стигне до никакво развитие.

Съвсем скоро ще има развитие и по случая с бюлетините в Костинброд. До 2 месеца главният прокурор обеща обвинителен акт, а до месец - и обвинение на конкретни лица, които обаче не пожела да назове.

Продължава активно и работата във връзка с данните за незаконно подслушване в МВР в мандата на правителството на ГЕРБ. Обвинение по този случай има Цветан Цветанов.

По думите на главния прокурор се били проверявани 875 номера на телефони, намерени в бележниците на СДОТО, за които не е имало надлежно разрешение. Главният прокурор на шега каза, че не знае дали сред тези телефони не е и неговият, но разказа, че негов колега - прокурор, е открил телефона си сред тези номера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още