IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът твърдо подкрепя Южен поток

За следващия програмен период се предвижда увеличение на капитала във фонд ФЛАГ с 20 – 30 милиона евро, съобщи Орешарски

18:37 | 16.09.13 г. 1
Премиерът твърдо подкрепя Южен поток

Премиерът Пламен Орешарски застана твърдо зад проекта Южен поток, след като днес националното ръководство на ДСБ призова кабинета да се откаже от него.

„Не ми се струва разумно от всичко да се отказваме. От какво ли не се отказахме в последните 20 години, от индустрията също се отказахме, от какво ще изкарваме доходи?”, коментира премиерът. 

Днес ДСБ прие позиция, според която проектът е в ущърб на националните интереси, защото за 15 години страната ни ще загуби 400 млн. евро от затварянето на функциониращ сега участък от румънската граница до Провадия, по който в момента тече природен газ. За същия този период България няма да получава и стотинка, като парите през това време ще отиват в „Газпром“, посочи Иван Иванов.

Тъмносините“ настояват правителството на Пламен Орешарски да не дава ход на строителството на наша територия, докато не се получи становището на Европейската комисия относно нарушенията на европейското законодателство. От партията се опасяват и от евентуални европейски санкции, защото не се спазва изискването половината от обема на тръбата да се предостави на други доставчици.

Пламен Орешарски обаче подчерта, че според всички анализи от този проект България не може да загуби, а може само да спечели от такси.

На среща с кметове от Пловдивска област премиерът съобщи, че за следващия програмен период се предвижда увеличение на капитала във фонд ФЛАГ с 20 – 30 милиона евро. “Имаме предварителни разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие, която беше тип спонсор на този фонд”, коментира министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Батя
преди 10 години
Е как, комисионните са вече похарчени за кебапчета-мибапчета по изборите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още