IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сигналът за източване на енергетиката вече е в прокуратурата

За периода 1 септември - 8 септември в държавното обвинение са внесени други три сигнала за нередности в сектора на обща стойност 160 млн. лв.

17:19 | 16.09.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Сигналът за източване на енергетиката вече е в прокуратурата

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) е внесло в прокуратурата сигнал за нередности в българската енергетика на стойност 230 млн. лв. Сигналът е свързан с неправилно планиране и изразходване на средства от дейността на Националната електрическа компания (НЕК) и ЕСО, без отчитане на задълженията по дългосрочните договори за разполагаемост за студен резерв с ТЕЦ „AES-Гълъбово“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток 3“, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство.

Още в петък енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че днес ще бъде внесен сигналът в прокуратурата във връзка с източване на енергийната ни система.

По думите му неправилното планиране е било известно още през 2012 г. Тогава е установено, че разполагаемостта за студен резерв и услуги на двете централи е отчетена от ДКЕВР при формирането на регулираната цена за достъп на ЕСО.

С писмо от август 2012 г. ресорното министерство е уведомило за това тогавашните изпълнителни директори на ЕСО и НЕК.

Три месеца по-късно през ноември 2012 г. в официална кореспонденция до НЕК и ЕСО ДКЕВР също констатира, че не би следвало да има финансови и правни пречки за уреждане взаимоотношенията при заплащането на разполагаемост за студен резерв по дългосрочните договори. 

Въпреки това ЕСО не е заплатило дължимите разходи по горепосочените договори за разполагаемост за студен резерв на НЕК, като средствата са били насочени към други дружества, уточняват в становището си от икономическото министерство.

За периода 1 септември до 8 септември 2013 г. в прокуратурата са били внесени и други три сигнала за нередности в енергетиката на обща стойност 160 млн.лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Jelkoivanov
преди 10 години
Тоя в Сорбоната е учил за актьор....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Internet
преди 10 години
Крадливите милиционери от ГЕРБ ще си намерят мястото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ами какво?Ти да не искаш да се разтури "направеното"? Само може да се дооптимизира... и канализира...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
lyusien
преди 10 години
И какво от това ? Резултата вероятно ще бъде "Няма достатъчно доказателства за престъпление и повдигане на обвинение на някои - Случаят приключи забравете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още