IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драгомир Стойнев: Внасяме сигнали в прокуратурата за източване на енергетиката

Това е ставало и законно, като дивидентът, плащан от държавните енергийни дружества, е бил определян в размер на 80% от печалбата им, обяви министърът

12:19 | 14.09.13 г. 4
<p>
	Драгомир Стойнев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Драгомир Стойнев. Снимка: БТА

„Досега са внесени три сигнала в прокуратурата за общо 160 млн.лв. за източване на българската енергетика. В понеделник внасяме още един сигнал на стойност 230 млн. лв. за неправомерно изразходвани средства за студен резерв, което се е случило през 2012 г.”, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ7.

„От 29 март 2012 г., когато е взето решение от Народното събрание за спиране на проекта АЕЦ „Белене”, до встъпването ми в длъжност на 29 май 2013 г. правителството на ГЕРБ е изплатило фактури за надзор на стойност 13 млн. лв.", каза Стойнев. Той допълни, че от юни до момента са получени още 4 фактури на обща стойност 5 млн. евро, които по негово разпореждане не са платени и дори са върнати.„Българският народ трябва да разбере, че има правителство, което желае да има ред и контрол”, категоричен бе министърът.

Той подчерта, че държавата е била източвана и законно. "Държавните енергийни дружества са били обезкръвявани,  след като в мандата на ГЕРБ дължимият дивидент от тези дружества е определен да бъде в размер на 80% от печалбата им", обясни Стойнев.

Той обобщи и свършеното до момента по отношение на концесионните договори. „В сферата на концесиите заварих тотално безвремие и никакъв контрол. Откакто съм министър до момента са събрани 30 млн. лв. концесионни възнаграждения. 491 договора са проверени, 2 концесии са спрени, за 14 концесии предстои Министерският съвет да вземе решение”, изтъкна Стойнев. По думите му тези природни ресурси са на българската държава и трябва да се работи в посока преосмисляне на концесионните възнаграждения, но в диалог с авторитетни представители на бизнеса и техните организации като Българска минно-геоложка камара.

Министърът благодари на камарата за оказаната подкрепа при изготвянето на нормативната уредба, свързана с концесиите. "Аз съм и министър на икономиката и искам българският бизнес да се развива. Инвеститорите трябва да се чувстват сигурни", добави той.

Стойнев коментира и намалението на цената на електроенергията. По отношение на оплакванията на хората за неразбиране на получените от ЕРП-тата фактури той бе категоричен, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да влезе във функциите си и този проблем да бъде разрешен.

Министърът коментира още и направените промени в Закона за енергетиката, с които освен намаление на цената на електроенергията бе осигурена и работа на миньорите. "Можеше да има увеличение на цената на ел.енергията с 20% -30%, което означаваше да сложим некролог на българската енергетика. Ние предотвратихме това да се случи", категоричен бе министър той. Стойнев обяви, че в резултат на направените законодателни промени се наблюдава увеличение на износа на електроенергия над 10 пъти - от 125 мегавата средночасово през май до1500 мегавата средночасово в момента.

Той посочи също, че трябва да се работи в посока  преструктуриране на дългосрочните договори с т. нар. американски централи и сектора на възобновяемите енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Винаги ми е било чудно, нали до произнасянето на съда, виновни няма? Така, де!.....Ами не станаха ли много сигналите, дето само ги вкарват и после *** доказвай, че нямаш сестра!Сега разбирам, защо на времето родителите ни никога не говореха за политика пред нас! Пазеха се!А то защо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Lucifer
преди 10 години
Пътят към АДА е постлан с добри впечатления....почти четвърт век вече, БГ върви все по него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
T.A.D.
преди 10 години
И аз съм за оставка на правителството, но този е първият министър на енергетиката от доста години, който ми прави добро впечатление. (Може и да греша)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Jelkoivanov
преди 10 години
Голям артист......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още