IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Реалният сектор отбелязва растеж въпреки политическите сътресения

Започна второто издание на конкурса за най-добра българска фирма

13:58 | 11.09.13 г.
<p>
	Васил Христов, изпълнителен директор на Fibank. <em>Снимка: БТА</em></p>

Васил Христов, изпълнителен директор на Fibank. Снимка: БТА

Политическите промени през последните месеци и смените на правителства досега не са оказали пряк ефект върху икономиката. Фирмите обаче гледат напред и имат притеснения дали в бъдеще няма да се залитне към популизъм. Това коментира Лъчезар Богданов, управляващ партньор в „Индъстри уоч“ на пресконференция, на която беше представено второто издание на конкурса „Най-добра българска фирма на годината“, организиран от Fibank.

Тази година фирмите ще бъдат оценявани по финансови показатели при опростен регламент, както и по един нов критерий – корпоративна социална отговорност, съобщи финансистът Емил Хърсев. „България вече има стабилна данъчна система и го няма оня стремеж за укриване на развитието. Фирмите, които имат амбициите да са сред най-добрите, би трябвало да са преминали към честно и стандартно счетоводство, както и да са ангажирани към обществото“, обясни той.

Целта ни е да дадем повече увереност и самочувствие на българските фирми, уточни Васил Христов, изпълнителен директор на Fibank. Той посочи, че фирмите проявяват интерес към конкурса, още преди да е започнал.

По отношение на икономическата ситуация Христов коментира, че банковата система като цяло отразява ситуацията в страната и всичко, което се случва в политиката и икономиката, рефлектира върху сектора. В момента банкерите наблюдават лек спад в търсенето на кредити, което е свързано с резерви по отношение на потреблението. Потребителските кредити и остават по-търсени от ипотечните.

Васил Христов посочи още, че земеделието е секторът, който тази година придобива значимост и перспектива за развитие.

Емил Хърсев допълни, че тази година се е удвоило кредитирането на български инвестиции в чужбина, но този сегмент не е значим на фона на цялата икономика. Въпреки това показателно – българските фирми прескачат през границите все по-често. Те инвестират навън основно в индустрията, става въпрос за 3-4 фирми, които направиха предприятия в чужбина за електромашиностроене, откриха магазини за продажба на дребно, или се развиват в областите фармацевтика и туризъм, уточни Хърсев.

Според Лъчезар Богданов в момента успешните български компании са тези, които са отворени към света. Според него компаниите от сектора на земеделието и износа на услуги в момента отбелязват успешно развитие.

„Българската икономика все още се развива на положителна територия и имаме растеж. Да се надяваме, че няма да има влошаване на политическата ситуация, което да се отрази негативно на бизнеса”, допълни Богданов.

Фирмите, които искат да участват в конкурса, трябва да попълнят онлайн форма за регистрация на адрес naidobrafirma.bg до 28 октомври, като класирането ще е в три категории - „Микро и малки български фирми“, „Средни и големи български фирми“ и „Фирма на публиката“. Победителите ще бъдат обявени в началото на ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още