IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС отпуска допълнителни 100 хил. лева за младежка заетост

Целта е своевременното назначаване на работа на безработни младежи

12:50 | 11.09.13 г. 1
МС отпуска допълнителни 100 хил. лева за младежка заетост

Кабинетът одобри допълнителни 104 хил. лв. за осигуряване на работа на младежи. Това става с промени в Националния план за действие по заетостта за тази година.

Средствата са осигурени чрез преразпределение на резерва по Националния план, съобщават от пресслужбата на кабинета. Очаква се 300 млади хора да бъдат заети до края на годината с одобрения ресурс.

Целта е своевременното назначаване на безработни младежи по новите насърчителни мерки в подкрепа на заетостта на младите хора, които Народното събрание прие с промени в Закона за насърчаване на заетостта. Те бяха ускорени в отговор на приетата през април т. г. от Съвета на ЕС препоръка за създаване на Гаранция за младежта, както и за намаляване на младежката безработица.

Една от тях е за осигуряване на първа работа на квалифицираните млади хора. Тя предвижда предоставяне на средства на работодатели, които разкриват работни места за наемане на безработни младежи до 29-годишна възраст, завършили средно или висше образование и без трудов стаж, на длъжности според тяхното образование или квалификация. Периодът на субсидиране е от 6 до 18 месеца, като размерът на сумите ще нараства от 30 на сто за първите шест месеца, на 50 на сто от седмия до дванадесетия месец включително и 75 на сто за оставащия период.

Младите хора са сред най-уязвимите групи на пазара на труда и срещат най-много трудности при намиране на работа. В България младежите до 24-годишна възраст, които са регистрирани в бюрата по труда към края на юли са 34 412. От тях 63,6% са без квалификация, а 7,9% са висшистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
sonka.74
преди 10 години
Решаването на проблема с младежката безработица трябваше да започне още предишното правителство, защото положението в малките населени места е страшно. Добре,че Орешарски като университетски преподавател знае каква заплаха е това за икономиката на страната и отпуска допълнително пари за такива мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още