IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът да се пребори с наследените „калинки”, призова Станишев

Взето е решение за регистрация на партийна организация на БСП в Китай, съобщи лидерът на БСП

16:04 | 10.09.13 г. 2
Кабинетът да се пребори с наследените „калинки”, призова Станишев

                                                                                                                    От: Камелия Цветанова

Въпреки че даде положителна оценка на правителството на Пламен Орешарски за първите 100 дни управление, лидерът на БСП Сергей Станишев излезе и с две препоръки. Едната е министрите по-често да казват какво са свършили, а втората е да се изчистят всички „калинки” от държавните институции.

„Имаме основание да дадем положителна оценка на първите 100 дни от управлението на правителството. То завари държавата в абсолютно разградено състояние като институции и компетентност на работа и безобразно сливане на партия с държавата”, каза Станишев. В същото време поиска от кабинета по-активна комуникация с медиите и обществото за това, което се върши. „Тук виждаме сериозен дефицит, който трябва да си преодолее”, упрекна той.

Втората му препоръка е да се покаже повече принципност и последователност по отношение на наследените „калинки” от страна на ГЕРБ. „Само в централната администрация, която е 6300, по времето на ГЕРБ има почти 3000 назначения, от тях с конкурс едва всеки пети, а има министерства, където ситуацията е трагична - като земеделското, където от 250 нови назначения само един е с конкурс. Подобна е картината и във финансите”, обясни Станишев. На подчинение на министерството на земеделието пък са били назначени 1500 нови в цялата страна.

„По този начин за сметка на българските граждани ГЕРБ поддържаха своя партиен апарат и актив и го използваха на изборите”, добави той и призова Орешарски да прекрати тази практика и да се заложи на професионализма.

Според него е видно, че съпротивата срещу работата на парламента и правителството е сериозна, добре организирана и ожесточена, и зад нея стоят политически и икономически интереси.  Те са от „върхушката на ГЕРБ, които искат да запазят статуквото”, на партиите, които останаха извън парламента след изборите през май миналата година и търсят реванш, както и на нови субекти, свързани с институции, смята червеният лидер.

От думите му обаче стана ясно, че е доволен от Орешарски.„Въпреки тази съпротива и стремежа правителството и парламента да не са в състояние да работят, те работят и при това в интерес на гражданите и за това говорят фактите и действията, предприети от кабинета”, коментира той. 

Последна актуализация: 19:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Днес една моя близка е ходила на интервю за държавна работа /всички кандидати са били повикани днес за интервю и в регламента е било предварително заявено, че ще се кажат одобрените веднага/ и след интервюто са съобщили имената на всички избрани за съответните обявени места - нито един от "избраните" не е бил нито ТАМ присъстващ нито на интервюто...Изводите ги оставям за ВСИЧКИ СЛАГАЩИ МИНУСИ :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Уволнението на всички предишни и назначаването на нови наши хора да започне СЕГА :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още