IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК предлага арбитраж при обществените поръчки

Целта е да се ускори решаването на споровете

16:17 | 09.09.13 г.
БСК предлага арбитраж при обществените поръчки

В договорите за обществени поръчки да се въведе възможността за включване на арбитражна клауза за решаване на споровете между възложител и изпълнител при желание от страните, предлага Българската стопанска камара (БСК).

Според организацията така ще се решават по-бързо споровете, двете страни ще имат облекчен достъп до правосъдие и по-ниски разходи.

От работодателската организация изразяват принципното си одобрение за предлаганите от правителството поправки в Закона за обществените поръчки.„Българската стопанска камара подкрепя усилията за осигуряване на по-голяма прозрачност в процедурите за обществени поръчки, поощряване на конкуренцията и възможностите за участие на повече фирми, намаляване на административните трудности и осигуряване на техния достъп до обществени поръчки“, пише в становището на камарата.

Бизнесът предлага, когато офертата на участник съдържа предложение с числово изражение, което подлежи на оценяване и е с повече от 30 на сто по-благоприятно от средната стойност на предложенията на останалите участници по същия показател за оценка, предложението да се оценява с нула точки по този показател. Така приемането на текста ще създаде по-категорични възможности за предотвратяването на необосновано ниски и дъмпингови цени на стоки и услуги, предмет на обществените поръчки, смятат работодателите.

Те смятат за необходимо да се предвиди законово задължение на Агенцията за обществени поръчки да отговаря или да дава методически указания за правилното прилагане на закона в 7-дневен срок на писмените запитвания на възложителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още