IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов обеща подкрепа за Орешарски при решение за бежанската вълна от Сирия

Затварянето на границата за бежанците е крайна мярка, заяви премиерът

14:22 | 04.09.13 г. 4
Борисов обеща подкрепа за Орешарски при решение за бежанската вълна от Сирия

                                                                                                           От: Камелия Цветанова

Контролът по границите е засилен заради увеличената бежанска вълна от Сирия след ескалирането на конфликта там. Обсъжда се вариант за пълно затваряне на границите в екстремни ситуации, стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски по време на първия блиц контрол в парламента.

Премиерът трябваше да отговори на въпроси на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на депутата от БСП Янаки Стоилов по темата с ситуацията в близкоизточната страна.
 
„Това обаче го разглеждаме като крайна и не особено ефективна мярка, защото принципите на хуманизма не предпоставят, че ние ще гледаме от другата страна майки с деца и ще държим на затворените граници”, да уточни премиерът.
 
Той съобщи, че се проучва и възможността да потърсим техническа помощ при евентуално ескалиране на бежанската вълна, но не би се ангажирал с прогнози. 
Проучва се и дали евентуално не бихме могли да бъдем подпомогнати и финансово, въпреки че на този етап България има възможност да се справи с ограничената бежанска вълна.
 
„Засега повод за драматизъм няма“, увери премиерът.

„Досега никой от нашите евроатлантически партньори не е поставял въпроса за участие на България в каквито и да било инициативи в Сирия”, отбеляза Орешарски.


 
Според него политическото решение на конфликта в Сирия е най-доброто решение и за тази цел най-адекватна би била обща позиция на страните членки на Съвета за сигурност на ООН.

Повече от шест пъти се е увеличил броят на сирийските граждани, които искат временно пребиваване в нашата страна. За първите осем месеца на 2012 г., бежанците от близкоизточната страна са били 542, а за първите осем месеца на тази година те са 3448, отчете премиерът Пламен Орешарски при изслушването му в парламента по позицията на правителството за конфликта в Сирия.
 
Той предупреди, че въпреки че контролът по границите ни е засилен, България е по-застрашена от миграционна вълна от редица страни, наши партньори от ЕС, защото ни дели само Турция.
 
При развитие на военния сценарий в Сирия българите там ще бъдат евакуирани през Кипър. Островът вече е определен за база, която ще служи за транспортиране на евакуирани граждани, а българското правителство е влязло в контакт с външното министерство на Кипър за осигуряване на логистика при евентуална евакуация. Осъществена е и връзка с транспортна фирма, обяви премиерът.

Бойко Борисов увери, че въпреки че ГЕРБ иска оставката на правителството, ще подкрепи мерките, които управляващите ще предприемат относно засилената бежанска вълна от близкоизточната страна. „Може да искаме оставка, може по много теми да имаме противоположни разбирания, но когато става дума за такъв световен конфликт и опасност, може да разчитате на подкрепа на мерките за Сирия”, каза Борисов.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Още новини за конфликта в Сирия може да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=5P1q3IDjBaIЗакуската на Путин и Обама!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Нападения няма да има.Но ние трябва да сме неутрални, за всеки случай!Асад трябва да е луд, сам да вкара вълка в кошарата използвайки химическо оръжие! Това са постановки!Обама е една восъчна кукла, с маниери! Също като Орешарски, даже нашият става все по-добър!Ако сте гледали закуската на Путин и Обама, ......горкото ОбамЧе, номерата му с изисканите маниери и заучените движения на главата и брадичката, не свършиха никаква работа пред Путин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 10 години
"Бойко Борисов увери, че въпреки че ГЕРБ иска оставката на правителството, ще подкрепи мерките, които управляващите ще предприемат относно засилената бежанска вълна от близкоизточната страна". Ама колко широко скроена е тази мутра, която държи при всяка своя изява (а той напира да прави това) да показва генезиса си на политик и собствената си малозначимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Tony
преди 10 години
"Обсъжда се вариант за пълно затваряне на границите в екстремни ситуации, стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски по време на първия блиц контрол в парламента."Най-глупавото нещо, което съм чувал.Това е същото, като Здравната каса да спре да плаща на болниците за лекуването на хората.Това е същото, като правителството да спре плащанията към бизнеса и пенсионерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още