IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бомбена заплаха и протести посрещнаха депутатите в първия работен ден

Бойко Борисов призова за оставка, а Станишев се опасява, че протестите заглушават истинските проблеми

11:51 | 04.09.13 г. 2
Бомбена заплаха и протести посрещнаха депутатите в първия работен ден

Първият работен ден от новия политически сезон за депутатите започна с протести – против и в подкрепа на правителството, заплаха за бомба в Народното събрание и политически декларации с очакванията за следващите месеци.

Въпреки получения в МВР сигнал за поставено взривно устройство, заседанието не беше прекъснато. Председателят на парламента Михаил Миков попита дали ще има декларация с искане за край на заседанието и след като не получи такава, дебатите продължиха.

Пръв думата от трибуната взе Бойко Борисов, който не пропусна да напомни, че е лидер на най-голямата политическа партия в този парламент. Той призова за оставка и предсрочни избори. „Нали сте първа политическа сила, от какво ви е страх – от избори, направете избори, спечелете и си управлявайте, ние ще стоим тихо там, заяви той, обръщайки се към депутатите от „Коалиция за България“.

„Гордостта на Сидеров е, че е свалил ГЕРБ, а как ще убедите вашите симпатизанти, че не крепите БСП и ДПС, но аз си имам партия и симпатизанти и си мисля за тях и съм убеден, че на следващите избори пак ще сме първа политическа сила, защото ние имаме политики“, каза още Борисов.

В своето изказване бившият премиер предупреди още, че „българите ще понесат тежки шамари в следващите 9-10 месеца“ и че има голяма опасност страната да загуби средства от еврофондовете.

В обществото има немалко разделение, заяви от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него на площадите има искрено протестиращи, но и политически мотивирани и обясни още, че истинските проблеми на обществото са заглушени от протестите.

Според левицата на заден план остават проблемите на икономиката и безработицата. Той припомни, че кабинетът е успял да свали цената на тока. Кой може да се обяви против свалянето на цената на тока, попита Станишев. По негови думи недоволството затруднява работата на кабинета и на парламента.

Станишев отново отхвърли идеята да се слага срок за управление на кабинета, защото по този начин Министерският съвет ще загуби мотивация за реформи.

Тежко наследство е оставило ГЕРБ на правителството на Пламен Орешарски, констатира от своя лидерът на ДПС Лютви Местан в своето изказване. Като пример той посочи протекциите върху монополистите и рекета върху бизнеса.

Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
Къде останаха заплахите, че на 4 септември ще има грандиозни протести? С активната намеса на ББ и неговата кохорта (ясно какви - силови) се търсеше начин да се създаде впечатление за яростен "спонтанен" протест. Но и с просто око се забелязваха организаторите (не зная как ги наричат). Смешни и жалки са! Мръсни, мирисливи, зли, кресливи. И времето не работи в тяхна полза. Другите протести в София този ден бяха с каузи, което е друго. Как не проумяват "работодателите" и заплащащите им олигарси и партии, че това е много тъпо в този момент, включително събитията в Сирия. Това показва безотговорността на организаторите им и че въобще не мислят за хората в страната. Мислят за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
kefal
преди 10 години
Какви протести?Има пред НС 200 човека, които са интелигенцията на нацията и затова някои от тях бутат оградите и се драчат с полицията, а един дори дриска пред НС :)И викат, и крякат, че да изглеждат повече.Мани го тоя протест, то не е протест, а е гротеска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още