IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Износът на енергия в периода 2009–2012 г. се увеличава с 60%

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" е от свиване на разходите, контрираха от "Коалиция за България"

11:34 | 04.09.13 г. 1
Добрев: Износът на енергия в периода 2009–2012 г. се увеличава с 60%

Износът на енергия през 2009 година е бил 5,96 хил. гигаватчаса, а през 2012 година достига 8,321 хил. гигаватчаса, коментира пред депутатите бившият енергиен министър Делян Добрев. "Това показва, че в периода 2009 – 2012 година износът на електроенергия е увеличен с около 60%”, изчисли той.

За намалението на износа в началото на 2013 година ГЕРБ не носи вина, защото управлява само два месеца, а след това не са били взети необходимите решения за енергетиката, допълни още Добрев.

В Народното събрание беше обсъден докладът за състоянието на енергетиката, изготвен от Министерството на икономиката и енергетиката. Докладът за състоянието на енергетиката беше представен от Драгомир Стойнев в края на предишния политически сезон.

Днес Добрев посочи, че данните не са тълкувани правилно – намаляването на износа от страна на Националната електрическа компания (НЕК) например е заради Третия либерализационен пакет. През 2009 година АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток“ 2 са отделяли количество електрическа енергия за износ от страна на НЕК. В момента електрическата компания може да изнася само произведеното от нея количество, т.е само от водните централи.

Добрев посочи още, че по време на управлението на ГЕРБ само НЕК и „Булгаргаз“ са били на загуба при тяхното управление. „Печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ през 2009 година е 72 млн. лева, а през 2012 година – 208 млн. лева“, посочи той.

Депутатът от „Коалиция за България“ Явор Куюмджиев обаче контрира, че тази печалба е била за сметка на ремонтните работи в централата. Според него така е било застрашена процедурата за продължаване на експлоатационния живот на двата блока в ядрената централа.

Добрев отговори, че добрите резултати не се дължат на свиване на разходите, а заради факта, че продажбите на електричество вече се извършваше чрез търгове. Предишните ръководители на АЕЦ „Козлодуй“ са продавали електричеството с резолюция на директора на базата на постъпило искане.

Бившият енергиен министър направи и кратка справка по отношение на загубите на НЕК – през 2009 година те са били 412 млн. лева краткосрочни и 890 млн. лева дългосрочни задължения. През 2012 година те вече са 953 млн. лева краткосрочни и 267 млн. лева – дългосрочни. „Сумарните разходи са с 82 млн. лева по-малко“, отчете още Добрев.

Според него сметките за намаляване на цената на тока са направени отзад напред – трябва намаление с 5% и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са предложили какви съкращения трябва да бъдат направени за това.

Добрев обаче припомни, че от регулатора са предвидили дефицит в системата от 498 млн. лева, който трябва да бъде запълнен със средствата от търговете с квотите за въглероден диоксид. „Приходите от тях ще бъдат не повече от 150 млн. лева“, прогнозира Добрев и допълни, че се надява дупката в енергетиката да бъде само тази разлика – 350 млн. лева.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че по време на предишното управление в страната не е имало собствен добив на газ, а през 2012 година от собствени източници сме задоволявали между 15 и 20% от нуждите. 

Енергетиката е в много тежко състояние, но в последните седмици нещата се подобряват обяви в заключение на дебатите енергийният министър Драгомир Стойнев. Той защити намалението на цената на електричеството и допълни, че решението е такова, че няма да има и повишение на цената на парното през новия отоплителен сезон.
Стойнев посочи още, че са заварили мините със силно ограничено производство, а миньорите са работели само на две смени, а заплатите не са получавани редовно.

„Сега се добиват 2 млн. тона въглища, работи се на четири смени и напрежението е стихнало“, смята Стойнев. За него принос за това е „отпушването“ на износа и повишаването на цената на въглищата, което не е правено от години.

Драгомир Стойнев призова за конструктивна критика, защото няма какво да ни дели по отношение на енергетиката. 

Докладът на министъра беше одобрен с 92 гласа "за" , 60 "против", а 19 депутати се въздържаха. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Нещо стари данни ни се пробутват тука? Фактологията на никой не помага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още