IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 септември

07:51 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 3 септември

ДКЕВР може да бави с години решението си за ЧЕЗ

в. Сега

Над 6 месеца след като ДКЕВР започна процедура по отнемането на лиценза на "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро", все още няма решение по казуса, а окончателното становище може да отнеме години. Това става ясно от отговор на ДКЕВР до в. "Сега". В него се посочва, че в наредбата по лицензиране на дейностите в енергетиката не е предвиден срок, в който процедурата да приключи.

Регулаторният орган все още събира информация от общините и останалите институции по места, които трябва да кажат как ще се отрази евентуалното отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Те ще трябва да дадат мнение и за това дали няма да бъде нарушено снабдяването с ток на клиентите на дружеството в Западна България. До момента не са постъпили становища от всички институции, отбелязват от ДКЕВР. Комисията ще приключи откритите процедури, когато събере всички необходими доказателства за изясняване на фактите и обстоятелствата, заявиха от ведомството на Анжела Тонева.

Съдия-изпълнители продават мезонети до морето по 38 бона

в. Стандарт

Мезонет на пъпа на Варна за 38 100 лв. Това е една от най-атрактивните оферти в публичния регистър на частните съдия-изпълнители. Предложената от тях стартова цена е за апартамент от 248 квадрата. Наддаване за тристайно жилище от 90 кв. м на ул. "Поп Харитон" до Колхозния пазар тръгва от 61 920 лева. В морската столица се продава и тристаен апартамент на длъжник от 93 кв. метра с начална цена от 115 000 лева.

През септември изгодни предложения има за имоти в курортите по морето. Евтино жилище може да се закупи в Златни пясъци. Двустаен апартамент в местността Ламбур Бунар от 47 кв. м се продава с начална цена от 42 000 лева. Заведение в курорта "Св. св. Константин и Елена" от 205 кв. м тръгва в наддаването с цена 336 750 лева. Обявени са и доста продажби на земеделска земя в Шкорпиловци. Стартовата цена на квадратен метър е 2 лева. Например 1266 кв. м се продават за 2583 лева, а 2070 кв. м - за 4017 лева. Небостъргач в строеж е сред имотите, които се продават от съдия-изпълнител в Пловдив.

Скачат таксите за дела срещу длъжници

в. Стандарт

Таксите по дела на държавни съдебни изпълнители вече са с 20% по-високи. Причината за увеличението е въвеждането на ДДС върху тези услуги. Така от юли за образуване на изпълнително дело срещу длъжник се плаща 24 лв. вместо 20. За цялостно проучване на имущественото състояние, за набавяне на данни, документи, книжа и други се искаха 50 лв. Сега цената е 60 лв. Таксите по изпълнителното дело се плащат от взискателя, който завежда делото и са за сметка на длъжника.

През миналата година Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България заради двойния режим за облагане с ДДС от страна на съдебните изпълнители. Държавните бяха освободени от начисляване на 20% данък, докато частните са задължени да го правят и това създаваше неравнопоставеност.

2,5 млрд. лв. от парите за втора пенсия са в чужбина

в. Стандарт

Частните пенсионни фондове, в които българите се осигуряват за втора и трета пенсия, са инвестирали в чужбина над 2,5 млрд. лв. от акумулираните средства. Това показват данните на Националния статистически институт към края на 2012 г.

От събраните във фондовете към онзи момент 5,709 млрд. лв. около 45% са инвестирани в чуждестранни финансови активи. Те заемат и най-голям дял от различните инструменти, в които се инвестират парите на осигурените за втора и трета пенсия. Освен това между 2011 и 2012 г. делът на вложенията в чужбина се увеличава за сметка на банковите депозити.

100 дни завръщане на тройната коалиция

в. Капитал Daily

БСП, ДПС и "Атака", които застанаха зад новото правителство на България след предсрочните избори на 12 май, поискаха да му бъде осигурено спокойствие през първите 100 дни, в които да заработи и да покаже намеренията си за политиката, която ще води. Този срок изтича след два дни и свършеното досега се изчерпва почти само с кадровите смени в т.нар. втори ешелон на властта - зам.-министри, областни управители, ръководители на държавни агенции и други подчинени на правителството структури.

Дори неизчерпателното проследяване на по-важните назначения откроява два основни белега - връщането на станали скандално известни  кадри от управлението на тройната коалиция (2005-2009 г.) и доминиращата роля на ДПС в този мащабен процес. Именно заради демонстрирането на този подход във всички останали сфери най-изразителната му илюстрация продължава да е поставянето на Делян Пеевски начело на ДАНС, независимо от последвалата отмяна на избора му от парламента.

Ангел Найденов: 10 млн. лв. са нужни за проблема с бежанците

в. Новинар

Разходите за решаване на проблема с прииждащите сирийци до края на годината може да надхвърлят 10 млн. лв.
Това заяви пред Нова телевизия военният министър Ангел Найденов. Той отново потвърди мнението си, че нашата армия не притежава способността за преки бойни действия, доколкото най-вероятният сценарий е употребата на крилати ракети и ограничени въздушни удари. Ако рискът от хуманитарна помощ се увеличи, страната ни може да потърси помощ и от Международния червен кръст, посочи военният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още