IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира разяснителна кампания за правата на пътниците

До 1 220 евро е обезщетението за загубен или повреден багаж при летене със самолет, припомня информационна брошура

15:14 | 02.09.13 г.
Стартира разяснителна кампания за правата на пътниците

До 1 220 евро може да достигне размерът на обезщетението за закъснял, загубен или повреден багаж на пътник, който е летял със самолет на територията на Европейския съюз (ЕС), припомня Министерство на транспорта в информационна брошура.

Над 200 хил. брошури ще бъдат раздадени като част от кампанията за подобряване на информираността на пътниците в различни видове транспорт. Началото на кампанията беше дадено днес от министъра на транспорта Данаил Папазов, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Брошурата дава разяснителна информация във връзка с използването на четири вида транспорт: въздушен, воден, железопътен и автомобилен.

Така например при въздушния транспорт в случай на анулиран полет или отказан достъп на борда на самолета, пътникът има право на обезщетение от 125 до 600 евро, в зависимост от разстоянието на полета и закъснението преди промяната на маршрута. Авиокомпанията е длъжна да предложи избор между възстановяване на стойността на билета в 7-дневен срок или нов маршрут до крайната дестинация на клиента. По отношение на загубения или повреден багаж пътникът трябва да подаде жалба до въздушния превозвач най-късно до седем дни от приемането на багажа.

При ползване на воден транспорт гражданите на ЕС имат право на възстановяване на стойността на билетите при отмяна на пътуването или закъснение с повече от 90 минути при заминаване. Превозвачът е длъжен и да им предложи превоз по друг маршрут, както и храна и напитки и до три нощувки в хотел, когато това е необходимо. 

Право на обезщетение, ако закъснението е повече от 60 минути, имат и пътниците, избрали железопътния транспорт. Обезщетение за загубен или повреден багаж, когато не е вследствие на произшествие, имат и пътниците, пътуващи по редовни автобусни линии в рамките на ЕС. В този случай обезщетението е в размер на до 1000 лв.

Освен пътническите листовки ще бъдат разпространени над 1 000 плаката и 1 000 стикера, съдържащи информация за правата на пътниците по всички видове транспорт, включително и правата на граждани с увреждания.

Кампанията на транспортното министерство се организира във връзка с решение на Европейския парламент и Съвета на ЕС за обявяване на 2013 година за Европейска година на гражданите, уточняват от транспортното министерство. Съгласно решението всички държави-членки трябва да реализират различни инициативи за повишаване осведомеността и познанията на гражданите за правата им, свързани с гражданството на Съюза, като по този начин им се даде възможност за пълно използване на правото им на свободно движение и пребиваване в другите държави-членки на ЕС.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още